Дисбаланс на ринку призвів до зростання цін на буряк

18 квітня 2022, 12:55 637

Частково активні бойові дії, а частково й дуже низький валовий збір буряку в Україні восени 2021 р. призвели до відчутного зменшення його пропозиції на ринку.

Про це повідомляє ІА «АПК-Інформ».

Відмічається, що  збалансувати пропозицію до існуючого попиту не допомогло навіть налагодження сполучення головних регіонів вирощування та зберігання буряку з найбільшими центрами споживання. Дисбаланс на цьому ринку призвів до зростання гуртових цін на буряк.

Здорожчання буряку протягом останнього тижня на 16% зафіксовано у Польщі, яка на сьогодні є практично єдиним постачальником цього овочу в Україну. За словами представників польських гуртових компаній, відпускні ціни на буряк збільшуються завдяки високому попиту з боку України й через те, що обсяги запасів продукції у сховищах польських виробників дуже стрімко скорочуються.

Експерти відзначають, що у короткостроковій перспективі головною змінною для ринку овочів борщового набору є обсяг закладеного на зберігання буряку минулорічного врожаю у сховищах Польщі. Саме цей фактор визначає, чи вистачить даної продукції до кінця поточного сезону як на українському ринку, так і у самій Польщі.