Науковці Наньянського технологічного університету Сінгапуру (NTU) генетично модифікували рослинний білок, який відповідає за накопичення олії в насінні рослин та горіхах.
Цей метод дозволяє збільшити вміст олії на 15-18%, пише ScienceDaily.
Як зазначається, рослинні олії затребувані в харчовій промисловості для виробництва біопалива, мила та парфумерії. Зростання світового ринку олій очікується з $241,1 млрд у 2021 р. до $324,1 млрд у 2027 р.
Вчені з’ясували, що за накопичення олії в насінні та горіхах відповідає білок WRI1, але довгий час не могли детально розглянути його структуру.
«Можливість точно побачити, як виглядає WRI1 і як він зв’язується з ДНК, що відповідає за виробництво олії у рослини, була ключем до розуміння всього процесу. WRI1 є важливим регулятором, який повідомляє рослині, скільки олії потрібно зберігати в його насінні. Щойно ми змогли візуалізувати «замок», ми розробили «ключ», який може розкрити потенціал WRI1», — пояснив структурний біолог Гао Юнгі.
За словами дослідників, відкриття дозволить збільшити виробництво рослинних олій і скоротити потребу у використанні сільськогосподарських земель.