В Україні стартує проєкт зі збереження національної колекції генетичних ресурсів рослин

26 вересня 2022, 12:00 3017

В Україні стартує новий півторарічний проєкт, що є частиною ширших зусиль ЄС із підтримки малих агровиробників та сільськогосподарських ланцюжків доданої вартості в Україні, має на меті надати допомогу НААН у збереженні унікальної національної колекції генетичних ресурсів рослин, що має не лише державне, а й світове значення з погляду обсягу та різноманітності генетичного матеріалу.

Про це повідомляє пресслужба НААН.

Зазначається, що на нещодавній зустрічі представників Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), Національної академії аграрних наук України та її наукових установ було обговорено реалізацію нового фінансованого ЄС проєкту ФАО зі збереження колекції генетичних ресурсів рослин.

Учасники зустрічі детально обговорили спільний план дій до кінця року, зокрема робочі питання, які стосуються термінів та умов переміщення багаторічної колекції у безпечне сховище. Загалом проєкт передбачає також вдосконалення інформаційної системи генетичних ресурсів рослин із сучасною ІТ-підтримкою.

Найближчим часом планується підписання меморандуму між ФАО та НААН щодо реалізації проєкту, а також укладання договорів між ФАО та науковими установами, виконання яких дозволить у короткий строк перемістити багаторічну колекцію у безпечне сховище. За умов успішної реалізації проєкту донорська підтримка української системи генетичних ресурсів рослин може бути розширена та розрахована на довший період.