ФГ «Роси Буковини» планує реалізувати половину урожаю яблук на переробку на сік, а половину — закласти на зберігання для реалізації на внутрішній та експортний ринок.
Про це в інтерв’ю журналу «Садівництво по-українськи» розповів власник господарства Богдан Малий, пише AgroTimes.
«Думаю, 50% яблук точно доведеться здавати на сік. А половину врожаю закладаємо у холодильник, наші камери вміщують до 1,5 тис. т», — зазначив він.
Богдан Малий аргументував таке рішення закупівельними цінами: торговельна мережа платить у середньому 4,50 грн/кг яблук. Сокові заводи — по 3,75 грн/кг, зокрема й за другосортну та браковану продукцію.
«Водночас «АТБ» або «Сільпо» закуповують калібр від 65, і треба ще витратити кошти на оплату праці під час фасування, на піддони, палетування. Це з’їдає 70-80 копійок на кілограмі точно. Виходить те на те. До того ж заводи розраховуються приблизно за два дні. Єдиний мінус — на заводи зараз дуже великі черги з машин. Треба вистояти два-три дні, щоб здати урожай, наприклад, на соковий завод у Хотині, хоча він майже поруч із нами, за 15 км», — розповів садівник.
Він додав, що ті базарні торговці, що купують яблука на «бананку», теж не дають за яблуко більше 4−5 грн/кг.
«Нещодавно Голден торгували на ринку по 12 грн, а після ракетних ударів ціна упала до 7 грн. Хоча на такі сорти, як Голден та Дежеромін, взимку буде хороша ціна у будь-якому разі, оскільки воно піде на експорт. Ми кожного сорту калібру 65+ заклали у камери. Решту продамо на внутрішній ринок», — поділився Богдан Малий.