Урожай винограду в Україні збільшився на 10%

10 жовтня 2018, 09:46 2309

Урожай українського винограду зріс на 10% незважаючи на погодні умови.

Про це повідомив академік НААН України В'ячеслав Власов, повідомляє «Агроюг».

Відзначається, що у вересні на півдні України спостерігалася нестійка і дощова погода. У перших числах місяця максимальна температура повітря досягала 32-35ºС. А вже з 5 вересня розпочалися рясні зливові дощі і температура повітря знизилася на декілька градусів.

Так, найнижча температура повітря, яка спостерігалася у кінці місяця, становила всього 3-4ºС. У середньому за вересень цей показник склав 17-18 ºС. Сума активних температур повітря на кінець вересня склала 3551 ºС, що на 325ºС вище за норму. Кількість опадів за вересень склала:  у Запоріжжі–  45 мм, у Херсоні — 44 мм, у Миколаєві — 78 мм, в Одесі — 60 мм, в Ужгороді — 22 мм.

Підвищений температурний режим впродовж всієї вегетації прискорив достигання врожаю ягід в середньому на 10-12 діб та суттєво змістив строки збирання винограду, зазначає науковець.

«На сьогодні продовжується масовий збір врожаю технічних, а також столових сортів винограду пізнього терміну достигання. В цілому врожай винограду технічних сортів пізнього терміну достигання у зонах виноградарства України більший за минулорічний приблизно на 10%», — сказав Власов.

Але необхідно відмітити, що через значне перевищення норми опадів у вересні після спекотного періоду спостерігається погіршення якості врожаю винограду (повільне накопичення цукру в ягодах, розтріскування ягід і як результат — повсюдний розвиток гнилі).