Прогноз: Аграрії збільшать посіви пивоварного ячменю на 10%

10 січня 2019, 12:59 2370

Пивоварний ячмінь увійшов до переліку найбільш рентабельних культур для аграріїв в 2018 році.

Про це розповів регіональний директор з постачання Malteurop Eastern Europe Олександр Івашина в інтерв'ю Agravery.com

За його словами, номінально ціна на дану культуру порівняно із 2016 та 2017 роками виросла.  Це викликано, перш за все, збільшенням світових цін. Зараз на світових ринках пивоварний ячмінь торгується за ціною на $10-15 дорожче (на базисі FOB), за третій клас продовольчої пшениці — $238-240 проти $225, а кукурудза і того менше — $165.

«Якщо говорити про пивоварний ячмінь, то його продають із певною премією по відношенню до фуражного. Ця премія за пивоварний ячмінь у межах 10-15% залишиться, як мінімум, і у наступному сезоні. Маючи високу ціну ячменю і цю надбавку, можемо говорити про пивоварний ячмінь як одну із найбільш рентабельних культур для аграріїв», — додав Олександр Івашина.

Він також зазначив, що попит на цю культуру в Україні зростає.

«Частина пивоварного ячменю експортується у Європу та країни СНД. Скажу навіть більше, попит від трейдерів перевищує пропозицію, а задовольнити його Україна не може через певні проблеми із урожаєм ячменю цього року та обмежені площі посіву пивоварного ячменю в цілому. Тому наступного року я очікую збільшення площ під ячменем, як мінімум на 10%», — сказав Івашина, зазначивши, що у минулому році цієї культури було посіяно близько 150 тис.га