На сході України досі бракує вологи для озимих

21 жовтня 2024, 08:45 232

Вологозабезпечення орного шару ґрунту на полях під озимими культурами та на площах, призначених під посів озимих культур, станом на 10 жовтня було достатнім та оптимальним (21-30 мм і більше продуктивної вологи).

Про це йдеться в Аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні від НААН, опублікованій на сайті Мінагрополітики.

«На більшості площ східної половини території країни запаси продуктивної вологи ще залишалися незадовільними (менше 10 мм) та недостатніми (11-20 мм продуктивної вологи). На багатьох площах Харківської, місцями у Дніпропетровській та Херсонській областях орний шар ґрунту залишався зовсім сухим», — констатують фахівці. 

Загалом у жовтні агрометеорологічні умови для вегетації рослин та проведення польових робіт були задовільними. Дощі, які відмічалися майже по всій території країни, поповнили вологозапаси до достатніх та оптимальних показників. Водночас у деяких регіонах польові роботи проходили повільними темпами через сильні дощі в окремі дні та надмірну вологість ґрунту.