Про це AgroPortal.ua повідомив віце-президент Української горіхової асоціації Геннадій Юдін.
«Хоча треба визнати, що ціна українського продукту, на жаль, майже найнижча у рейтингу цієї двадцятки. При середній світовій ціні в 7,74 $/кг (у 2017 році) середня ціна нашого чищеного грецького горіха — 3,68 $/кг», — розповідає Геннадій Юдін.
За його словами, не найкраща позиція в експорті цілого горіха (у шкаралупі). При середній світовій ціні-2017 в 3,706 $/кг, середня ціна українського грецького горіха у шкаралупі — 0,969 $/кг (за інформацією InternationalTradeCenter ITC).
Така ситуація пояснюється невисокою якістю українського горіха, більше 95% котрого збирається у домашніх садибах і лісосмугах. Водночас спеціалісти називають горіх та фундук одними з найбільш перспективних і рентабельних культур для сучасного садівництва України. Збирання горіха з 1 га у кілька разів перевищує дохідність від збирання основних сільськогосподарських культур.
«Однак вже підростають промислові горіхові сади з сортовим якісним горіхом. Ми сподіваємось на помітний прорив в експорті завдяки об'єднанню садів з якісним продуктом для створення системних, а не ситуативних експортних партій. Горіх — престижна торгова позиція на світовому ринку. Конкуренти так просто не поступляться своїми позиціями», — переконаний керівник галузевої асоціації.
Геннадій Юдін нагадує колегам, що головний конкурент наших садівників — не сусідський сад, а постійно зростаючі площі горіхових садів у сусідніх країнах. Отож відсутність готовності вправно кооперуватися всередині країни працює на руку зарубіжним конкурентам.
Ірина Садова, AgroPortal.ua