Для сівби озимих вологи не вистачає на більшості території України

15 вересня 2024, 08:00 1973

Перша декада вересня характеризувалася бездощовою, аномально спекотною для цього періоду погодою. Лише на початку другої декади локально пройшли дощі різної інтенсивності.

Про це йдеться в Аналітичній довідці про агрометеорологічні умови та стан посівів сільськогосподарських культур в Україні від НААН, опублікованій на сайті Мінагрополітики.

Зазначається, що середня температура повітря знаходилася у межах від +16,8°С до +21,8°С і була на 2,5-6,8°С вище за норму. Максимальна температура повітря у найтепліші дні підвищувалася до +27,0-29,2°С. Мінімальна температура повітря у найхолодніші ночі знижувалася до +12,9-17,7°С.

«На більшій частині території опадів не було, але протягом останніх трьох днів майже на всій території пройшли зливові дощі з грозами», — уточнюють фахівці.

За даними Укргідрометеоцентру, на кінець першої декади вересня запаси продуктивної вологи в орному шарі ґрунту на полях, призначених під посів озимих культур, на більшості площ були незадовільними (менше 10 мм продуктивної вологи) та недостатніми (11-20 мм). Лише на окремих площах західних та південних областей, де пройшли дощі зливового характеру, вологозабезпечення було достатнім та оптимальним (21-41 мм).

«Під буряком цукровим запаси продуктивної вологи в орному шарі грунту (0-20 см) на більшості площ були незадовільними (менше 10 мм), місцями у західних областях — недостатніми (менше 20 мм).

Вологозабезпечення метрового шару ґрунту (0-100 см) на деяких площах у західних та Вінницький областях було задовільним і становило 75-87 мм продуктивної вологи. На решті площ вологозапаси у метровому шарі грунту були недостатніми для періоду росту коренеплоду і не перевищували 30 мм продуктивної вологи», — додали метеорологи. 

В окремих районах центральних областей ґрунт був зовсім сухий.