ТЕРРА перероблятиме горох на протеїн і крохмаль

06 листопада 2025, 12:45 273

Круп’яний завод «ТЕРРА» переробляє 25 тис. т гороху щороку. Крім того, підприємство уклало договір на закупівлю обладнання, яке дозволить переробляти гороховий протеїн і крохмаль. Стратегія підприємства — поєднати традиційне виробництво круп із виробництвом інноваційних трендових продуктів.

Про це розповів співвласник і комерційний директор «ТЕРРА» Олександр Ясинський під час панельної дискусії на New Food Summit 2025.

Олександр Ясинський, співвласник і комерційний директор «ТЕРРА»

У круп’яному бізнесі маржинальність низька, але попит на продукцію залишається значним. Ми експортуємо наші крупи та пластівці до 72 країн світу, розвиваємо цю нішу і віримо, що в цьому є перспектива. Ми також будемо виробляти гороховий протеїн і крохмаль за сухою технологією, без застосування хімічних інгредієнтів, тому сертифікуємо дані продукти як органічні. 

Уже виробили пробну партію горохового крохмалю і протеїну, проте в повному обсязі переробна лінія працюватиме пізніше, оскільки необхідне обладнання ще монтується.

За словами Олександра Ясинського, значний відсоток клієнтів компанії зацікавлені в даних продуктах, вони виробляють протеїнові батончики, спортивне харчування, тому потребують якісної сировини.

«Ми проаналізували ринок використання і постачання горохового протеїну та крохмалю в Україні та визначили, що цих продуктів немає, використовуються переважно соєві чи кукурудзяні, тому наші виробники потребують горохової продукції. Ми спілкуємося щодо співпраці як на внутрішньому ринку, так і на експорт, але орієнтуємося постачати протеїн і крохмаль переважно за кордон», — зазначив Олександр Ясинський.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua