ТАС Агро має намір увійти до топ-5 агрохолдингів України

08 липня 2024, 12:02 2423

Група ТАС 2023 року інвестувала в агронапрям приблизно 40% від загального CAPEX.

Інвестиції дали змогу вперше не залучати до посівних робіт сторонню техніку, а з вивільнених коштів підвищили зарплати на 35-40%, пише Forbes.

Зазначається, що «ТАС Агро» 2027 року має отримувати у середньому $200–300 EBITDA з гектара (торік показник становив менше $100), що дасть змогу увійти до п’ятірки агрохолдингів України. Але важливіше за цифри, на думку засновника ТАС Сергія Тігіпка, побудувати систему, адаптивну до зовнішніх подразників на кшталт несприятливої погоди чи проблемної логістики.

Олег Заплетнюк, який мав розробити і втілити цю стратегію, на 80% оновив керівний склад, скоротив частину лінійного персоналу, почав розвивати переробку та трейдинг, а також зменшив посіви збиткової кукурудзи на користь соняшнику і ріпаку.

Під нову команду Тігіпко суттєво підвищив інвестиційні ліміти, що дало змогу закупити техніки на $15 млн. 

«Розібрався у ситуації, поміняв команду. Я задоволений тим, що вийшло, — прокоментував Тігіпко. — Зараз період великих інвестицій». 

Також він зазначив, що за останні чотири місяці група інвестувала у придбання 2500 га землі, 14 тракторів John Deere, 13 сівалок, 9 культиваторів, 4 оприскувачі.

В компанії вважають, що у найближчі 3-5 років агро може буде найперспективнішим бізнесом у нефінансовій частині групи ТАС.