Переробники ріпаку в ЄС переходять на сою

01 липня 2025, 09:26 318

Обсяг переробки ріпаку в ЄС у січні травні 2025 року скоротився до трирічного мінімуму — 10,2 млн т (-0,7 млн ​​т до відповідного показника торік), що зменшило виробництво ріпакової олії та шроту.

Про це повідомляє ІА «АПК-Інформ» із посиланням на дані Oil World.

Зазначається, що низькі запаси в ЄС, високі ціни на ріпак і низький попит на ріпакову олію з боку виробників біодизеля негативно вплинули на рентабельність переробки олійної в останні місяці, спонукаючи переробників переорієнтувати потужності на сою. Так, обсяг переробки сої в ЄС збільшився на 4% у січні травні 2025 року, хоча більш суттєве збільшення стрималося завдяки великим надходженням до ЄС дешевшого південноамериканського соєвого шроту.

Очікується, що споживання соєвого шроту в ЄС досягне нового максимуму — 33,3 млн т у жовтні вересні 2024/25 МР (+4,1 млн т за рік), поглинувши частку ринку від ріпакового шроту (зменшення на 1 млн т) та соняшникового шроту (-1 млн т). У Німеччині використання соєвого шроту в комбікормах збільшилось на 14% у січні квітні 2025 року, тоді як використання ріпакового шроту скоротилося на 4%.