Обсяг переробки ріпаку в ЄС у січні – травні 2025 року скоротився до трирічного мінімуму — 10,2 млн т (-0,7 млн т до відповідного показника торік), що зменшило виробництво ріпакової олії та шроту.
Про це повідомляє ІА «АПК-Інформ» із посиланням на дані Oil World.
Зазначається, що низькі запаси в ЄС, високі ціни на ріпак і низький попит на ріпакову олію з боку виробників біодизеля негативно вплинули на рентабельність переробки олійної в останні місяці, спонукаючи переробників переорієнтувати потужності на сою. Так, обсяг переробки сої в ЄС збільшився на 4% у січні – травні 2025 року, хоча більш суттєве збільшення стрималося завдяки великим надходженням до ЄС дешевшого південноамериканського соєвого шроту.
Очікується, що споживання соєвого шроту в ЄС досягне нового максимуму — 33,3 млн т у жовтні – вересні 2024/25 МР (+4,1 млн т за рік), поглинувши частку ринку від ріпакового шроту (зменшення на 1 млн т) та соняшникового шроту (-1 млн т). У Німеччині використання соєвого шроту в комбікормах збільшилось на 14% у січні – квітні 2025 року, тоді як використання ріпакового шроту скоротилося на 4%.