ФАО: Продовольство у світі дешевшає сьомий місяць поспіль

08 березня 2024, 14:49 1135

Світові ціни на продовольчі товари знизилися в лютому сьомий місяць поспіль. Здешевлення зернових компенсувало збільшення цін на цукор і м’ясо.

Про це говориться у повідомленні Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

Так, Індекс продовольчих цін ФАО  у лютому становив у середньому 117,3 пункту, що на 0,7% менше, ніж у січні, і на 10,5%, ніж в аналогічному місяці торік.

Індекс цін на зернові знизився на 5% в лютому до рівня, що на 22,4% менше лютого 2023 року. Експортні ціни на кукурудзу впали найбільше на тлі очікувань великих урожаїв у Південній Америці та конкурентних цін, запропонованих Україною. Ціни на пшеницю також знизились через високі темпи експорту з російської федерації. Крім того, міжнародні ціни на рис зменшились на 1,6% у лютому.

Індекс цін ФАО на рослинну олію менший на 1,3% порівняно з січнем і на 11% нижче лютого 2023 року. Міжнародні ціни на соєву олію помітно впали, що було підкріплено перспективами великого виробництва сої в Південній Америці, тоді як великі експортні пропозиції соняшникової та ріпакової олії на світовому ринку також вплинули на ціни. Водночас світові ціни на пальмову олію незначно зросли в лютому через сезонне зниження виробництва.

Індекс цін на цукор у лютому зріс на 3,2%. Чому сприяло постійне занепокоєння щодо прогнозу виробництва у Бразилії після тривалого періоду малих опадів, а також прогнозованого скорочення виробництва в Таїланді та Індії, двох провідних країнах-експортерах.

Також зріс на 1,8% індекс цін на м’ясо. Причому найбільше зросли котирування на м’ясо птиці, а потім — на яловичину через сильні дощі, які порушили транспортування худоби в Австралії. Ціни на свинину також трохи збільшились через високий попит з боку Китаю та обмежену пропозицію в Західній Європі. Міжнародні ціни на баранину впали частково через рекордне виробництво після відновлення поголів’я в Австралії.

Індекс цін на молочну продукцію ФАО зріс на 1,1% завдяки зростанню імпортного попиту на масло з боку азійських покупців. Ціни на сухе молоко та сир також незначно зросли.