В Україні не виключають дефіциту якісного насіння

28 липня 2024, 08:00 1892

За спекотних екстремальних погодних умов постраждають не лише загальні врожаї цього року, а й насіння, що має забезпечувати майбутні посіви.

Якщо спека та посуха продовжаться ще деякий час, констатує виконавчий директор Насіннєвої асоціації України Сюзанна Григоренко, то існує висока ймовірність дефіциту насіння на ринку.

У компанії LNZ Group поки не готові давати прогнози, які наслідки принесе така довготривала спека насіннєвому ринку, але зазначають, що однозначно погодний фактор якоюсь мірою позначиться на виробництві насіння цього сезону.

«Уже зараз агровиробники телефонують, щоб викупити залишки насіння, оскільки бачать, що цього року на ринку може не бути потрібної кількості якісного насіннєвого матеріалу. Якщо оцінювати аномальну спеку не лише в Україні, а брати і Європу, то основні країни, які вирощують насіння та мають значні площі під насіннєвими посівами (Румунія, Угорщина, Іспанія, Франція), так само потерпають від спеки», — констатує менеджер з агротехнологій компанії LNZ Group Віталій Брашован.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua