Українська компанія розробила універсальну систему очищення сонячних панелей

10 грудня 2023, 13:10 1394

Компанія «Вінмашпостач» реалізувала ідею виробників сонячних панелей та підрядників сонячних електростанцій групи компаній KNESS та розробила універсальну систему очищення сонячних панелей.

Про це AgroPortal.ua розповів директор з маркетингу ТОВ «Вінмашпостач» Віталій Резчиков під час виставки Agritechnica 2023 у Німеччині.

«Це цікаве рішення для європейських виробників зеленої енергетики. Система очищення сонячних панелей працює як влітку, очищуючи панелі від бруду, комах та посліду птахів і паралельно охолоджуючи, так і взимку, згортаючи сніг. Щітки не ушкоджують фотоелементи панелей. Начіпне обладнання даного типу дозволяє спростити процес збирання, а також збільшує відсоток генерації електроенергії», — зазначає Віталій Резчиков. 

Щоправда, зараз компанія призупинила виробництво цього обладнання. Мали велике замовлення з Казахстану, частину відправили, а потім почалася війна, логістика подорожчала втричі.

«Українські виробники теж поки його не замовляють, оскільки дуже багато сонячних електростанцій пошкоджено. Ще зберігаються ризики їх втрати, існує певна невпевненість, тому не поспішають купувати обладнання», — пояснює Віталій Резчиков.


Людмила Лебідь, AgroPortal.ua