Для ТОВ «Перший Тепличний Комплекс» якість продукції — одна з найгостріших проблем, особливо в спеку. Хоча овочі та зелень вирощують в ґрунтових тунельних теплицях, затінюють культури додатково, використовують полив — це все одно не рятує ситуацію.
Про це AgroPortal.ua розповіла помічниця агронома ТОВ «Перший Тепличний Комплекс» Іванна Смук.
«Якою б чудовою не була селекція, за такої спеки, коли зранку дотягує вже до 30 °С, зрозуміло, що якість проростання насіння значно падає, знижується його схожість, відповідно, знижується і продуктивність рослин на 1 м2. Коли рослини починають рости, застосовується полив і вода нагрівається в басейні звідки йде забір, тобто ми теплою водою поливаємо теплий ґрунт і коріння рослин можуть постраждати, відповідно, трапляється випадання або ураження хворобами», — зауважила фахівчиня.
Потерпає від спеки насамперед коренева система рослин, яка просто задихається і такі тендітні культури як шпинат, мангольд дуже страждають.
«Ми думаємо про те, що в перспективі варто скорочувати витрати на ті культури, які не доцільно влітку вирощувати або ж взагалі відмовитися від їх культивування. Певні рішення однозначно будуть прийматися», — зазначила Іванна Смук.
Вона також додала, що такі культури як рукола і певні види салатів наразі непогано ростуть і дають хороший врожай порівняно з іншими більш делікатними культурами.
Вікторія Полевик, AgroPortal.ua