Чи виживуть на полях продукти категорії Fresh: як спека впливає на ціни та врожай

18 липня 2024, 05:56 1744

В Україні вже третій тиждень тримається аномально спекотна погода. Рекордні температури впливають на об’єми виробництва овочів та зелені, на їхню кількість, якість та продуктивність збору врожаю. При цьому не не можна виділити певний регіон, де сьогодні прохолодніше, ситуація критична наразі по всій Україні.

За словами президента Української плодоовочевої асоціації Тараса Баштанника в цій погодній ситуації врожайність овочів залежить від технології вирощування: якщо хтось вирощує зелень без зрошення, то це взагалі катастрофа, якщо є лише краплинне зрошення — трішки легше, а якщо застосовують дощування — це краще, бо температура навколишнього середовища знижується і частково нівелює спеку. 

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук відмічає, що через спеку при вирощуванні овочів на відкритому ґрунті є потреба в їх додатковому поливі та підживленні, а це все додаткові фінансові затрати для аграрія. І добре, якщо овочі дозріють, а не згорять на полі. Тому цього сезону погодний фактор матиме значний вплив на ціну продукції.

У сімейному фермерському господарстві «Світовоч» на Сумщині зазвичай багато зелені вирощують навесні і дещо менше восени та влітку. Керівник та власник господарства Андрій Марченко розповідає, що зелень влітку значно важче виростити та й попит на неї в цей період не значний. 

«Світовоч» вирощує органічну продукцію, яка росте в ґрунтових теплицях тунельного типу. Тут регулюють мікроклімат, але наразі, коли світловий день довший та переважають високі температури, то зелень швидко починає цвісти та викидати стрілки і її складно вберегти від цього. Особливо пряні, такі як кінза чи рукола, а шпинат взагалі миттєво викидає квітконоси і врожаю з цієї зелені майже немає.

propData.content.image
Андрій Марченко, керівник сімейного органічного фермерського господарства «Світовоч»

Спека впливає на об’єми виробництва продукції, крім того і попит падає, але ми вирощуємо зелень в невеликих об’ємах для розширення асортименту. Навесні сіємо зелень раз на місяць, а зараз раз на 10 днів, бо вона втричі чи у п’ять разів швидше закінчує вегетацію.

Для ТОВ «Перший Тепличний Комплекс» якість продукції — одна з найгостріших проблем, особливо в спеку, розповіла помічниця агронома підприємства Іванна Смук. Хоча овочі та зелень вирощують в ґрунтових тунельних теплицях, затінюють культури додатково, використовують полив — це все одно не рятує ситуацію.

propData.content.image
Іванна Смук, помічниця агронома ТОВ «Перший Тепличний Комплекс»

Якою б чудовою не була селекція, за такої спеки, коли зранку дотягує вже до 30 °С, зрозуміло, що якість проростання насіння значно падає, знижується його схожість, відповідно, знижується і продуктивність рослин на 1 м2. Коли рослини починають рости, застосовується полив і вода нагрівається в басейні звідки йде забір, тобто ми теплою водою поливаємо теплий ґрунт і коріння рослин можуть постраждати, відповідно, трапляється випадання або ураження хворобами

Рослини дуже страждають від спеки, а саме коренева система, яка просто задихається і такі тендітні культури як шпинат, мангольд дуже страждають. Крім того, в теплицях господарства проводиться ручна просапка культур, а через спеку знижується і людський ресурс, робочі зміни тут скоротили до неможливості, критична ситуація також із фінансовим ресурсом.

«Ми думаємо про те, що в перспективі варто скорочувати витрати на ті культури, які не доцільно влітку вирощувати або ж взагалі відмовитися від вирощування. Певні рішення однозначно будуть прийматися. Такі культури як рукола і певні види салатів наразі непогано ростуть і дають хороший врожай порівняно з іншими більш делікатними культурами», — зазначила Іванна Смук.

Ціна зелені та овочів залежить не лише від спеки

Що стосується впливу спеки на здорожчання зелені та овочів, за словами експертів, — це питання досить складне і неоднозначне, бо з одного боку, так, ціна має зрости, якщо зелені вирощується менше, але з іншого боку, враховуючи спеку і втрату якості та лежкості продукції, зелень має продаватися за нижчою ціною.

propData.content.image
Тарас Баштанник, президент Української плодоовочевої асоціації

Якщо зібрати врожай з поля за такої температури, то якість продукції буде невисока і лежкість невисока, тобто термін придатності такої продукції суттєво знижується, відповідно, треба швидше продати, а щоб це зробити, то варто знизити ціну. На мою думку, ціна швидше за все, просяде через нижчу якість і лежкість зелені.

В той же час, додає Тарас Баштанник, варто зважати на собівартість продукції, яка дещо зросла внаслідок відключення електроенергії і застосування альтернативних джерел. Тому однозначно сказати, що буде з цінами на свіжу зелень не можна.

«Світовоч» вирощує органічні овочі та зелень, тому ціна на них завжди висока, порівняно з традиційними овочевими. Андрій Марченко пояснює в літній період зелень доводиться сіяти частіше та й догляд за зеленню в цей період більший, потребує частішого поливу, тому собівартість літньої зелені в спеку значно вища, ніж, наприклад, у травні.

propData.content.image
Іванна Смук, помічниця агронома ТОВ «Перший Тепличний Комплекс»

Собівартість продукції росте критично і на це впливає не один чинник, а комплекс — це і відключення електроенергії, і спека, і ціни постачальників, які пропонують насіння зелені за досить високими цінами. Відповідно, ціни постачальників відображаються і на цінах на вирощену товарну продукцію. Це стосується і добрив, і пального для генераторів та автотранспорту, який доставляє вирощене.

Без поливу не буде бажаного врожаю

Сьогодні без поливу вирощувати овочеві культури неможливо, а за таких аномальних температур і поготів, більше того, найгіршим є те, що дана аномалія може переходити з року в рік, адже клімат суттєво змінюється.

«Тому варто змінювати технології вирощування овочевих, підбирати відповідні сорти, більш посухостійкі, полив взагалі не обговорюється, він необхідний навіть за комфортних літніх температур», — зауважив Тарас Баштанник.

propData.content.image
Андрій Марченко, керівник сімейного органічного фермерського господарства «Світовоч»

Наші овочі та зелень вирощуються тільки на поливі. Відключення електроенергії для нас було би проблемним, якби ми не облаштували гібридну сонячну станцію з акумуляторами. Тому наразі теплиці забезпечені поливом у повному обсязі і ми стали трішки енергонезалежними.

Завдяки сонячній електростанції в теплицях сімейного фермерського господарства забезпечений мікроклімат, вони провітрюються, працює вентиляція і полив.

propData.content.image
Іванна Смук, помічниця агронома ТОВ «Перший Тепличний Комплекс»

Що стосується поливу, якщо електроенергію і дають, то не факт, що в ті години, коли нам потрібно. Полив у нас проводиться строго зранку та увечері, тому нам необхідно забирати воду з басейну, а значить використовувати системи накачування води, і без електроенергії тут не обійтися, тому, якщо світла немає, то ми мусимо використовувати дизельні генератори.

Експерти кажуть, що вирощувати зелень варто в умовах закритого ґрунту, бо на відкритій ділянці досягти високих врожаїв дуже проблематично, особливо в такі аномально спекотні періоди. До того ж у світі є тренд на вирощування зелені та овочів саме в теплицях, проте, це досить не дешева технологія і, враховуючи економічну ситуацію в Україні, не всі виробники можуть системно перейти на такі варіанти вирощування.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua