Виробник: Закладка гектару спаржі обходиться в 30 тис. грн

18 травня 2021, 08:00 6389

Сезон спаржі на Івано-Франківщині цьогоріч розпочався на декілька тижнів пізніше. Прохолодна весна добре вплинула на якість спаржі. Основна проблема фермерів — якісний збір, оскільки не всі розуміють, як правильно зрізати пагони.

Про це у коментарі AgroPortal.ua розповіла засновниця ФГ «Майво» Майя Тулайдан.

Плантація площею 1,5 га закладена чотири роки тому, максимальну урожайність очікують наступного року. Поки зріз пагонів у господарстві проводили 4-5 разів, отримуючи 40-60-100 кг.

«Навіть і цього результату не очікували, оскільки плантація молода і без поливу. Пройшов би дощ, урожайність була б вищою», — зауважує Майя Тулайдан.  

За її словами, для зрізання спражі не вистачає людей, працівники не зовсім розуміють, як правильно зрізати пагони, виникають труднощі й при сортуванні.

Для закладки плантації потрібно близько 30 тис. грн на 1 га. Суттєва частка витрат припадає на гібридне насіння.

Крім спаржі на пагони, на фермі вирощують спаржу з насіння і реалізують саджанці, кореневища.

«Розсадник дозволяє залишатися на ринку навіть за невеликої кількості готової продукції. Адже нам потрібно було чекати 3 роки, щоб отримати урожай», — додає фермерка.

Ферма має постійних клієнтів, які купують розсаду. Зараз усі кореневища вже розпродані, працюють за попередніми замовленнями.

За словами Майї Тулайдан, популярність на спаржу зростає. Тож із часом господарство планує розширювати площі, придбати лінію з сортування та холодильне обладнання. «Попит шалений, це тенденція до здорового харчування. Спаржа, на відміну від інших овочів, майже не обробляється хімічними препаратами, усе виробництво чисте. Вона вважається лікарською рослиною. До того ж це ранній овоч, новинка, делікатес», — підсумувала Майя Тулайдан.


Валентина Оврас, AgroPortal.ua