На Кіровоградщині з горіхової шкаралупи робитимуть пелети

25 лютого 2025, 14:50 8624

«Горіхова садиба у Буговому» на Кіровоградщині на 3 га вирощує мигдаль, фундук, пекан і волоський горіх. До війни тут запустили лінію з переробки волоського горіха.

Про це під час прямого ефіру в Instagram розповіла співвласниця садиби Ольга Кадікова.


Підприємиця зазначає, що вони сімʼєю скуповували кругляк, висушували та лущили його. Шкаралупа була відходами виробництва. Спершу її переробляли на маленьку крихту і використовували як добриво. Та коли таких відходів ставало дедалі більше, постало питання, що з ними робити. 

propData.content.image
Ольга Кадікова, співвласниця «Горіхової садиби у Буговому»

На одному з навчань моя менторка розповіла про циркулярність виробництва й навела приклад бренда rekava, який із кавової гущі робить стаканчики, посуд, свічки. І це мене наштовхнуло на думку, що можна переробляти горіхову шкаралупу на пелети. До того ж вона добре горить і має високу тепловіддачу, практично таку ж, як і дубові дрова.

Наразі у господарстві є 5 т шкаралупи. Обладнання для виготовлення пелет уже на фінальній стадії розробки.

«Ми отримали обладнання у вересні минулого року і з того часу періодично щось доробляємо. Виготовити пелету з насіння соняшнику, приміром, легше, оскільки вона більш пластична, а горіх твердий, тому потрібно до нього «щось» додавати. Зараз виробник змінює деякі деталі, й сподіваюся, що вже незабаром запустимо переробку», — додає Кадікова.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua