Відходи в прибуток: унікальна технологія переробки горіхової шкаралупи на пелети

21 лютого 2025, 05:48 3430

Бугове — це невелике село в Кіровоградській області, яке знаходиться на березі річки Південний Буг. Саме тут у 2022 році родина Кадікових заклала горіховий сад. Починалося все з 80 соток, а зараз під деревами майже 3 га, на яких ростуть мигдаль, фундук, пекан і волоський горіх.

Під час закладання саду господарі використовували мікоризу, яка сприяє вирощуванню міцніших дерев. У майбутньому планують зібрати чорний трюфель, адже саме його мікориза була використана.

propData.content.image
Ольга Кадікова, співвласниця «Горіхової садиби у Буговому»

Горіховий сад — це гра в довгу: перший врожай, як і гроші, можна отримати мінімум через 5 років. Минулої весни вперше зацвів мигдаль, але ми не лишали цвіт, зрізали, щоб уся сила йшла в корінь.

До війни Кадікови запустили лінію з переробки волоського горіха. Скуповували у людей кругляк, висушували та лущили. Шкаралупа була відходами виробництва.

Спершу її переробляли на маленьку крихту і використовували як добриво. Адже, на думку Ольги, все, що пішло з землі, має туди повернутися. Та коли таких відходів ставало дедалі більше, постало питання, що з ними робити. 

propData.content.image
Ольга Кадікова, співвласниця «Горіхової садиби у Буговому»

На одному з навчань моя менторка розповіла про циркулярність виробництва й навела приклад бренда rekava, який із кавової гущі робить стаканчики, посуд, свічки. І це мене наштовхнуло на думку, що можна переробляти горіхову шкаралупу на пелети. До того ж вона добре горить і має високу тепловіддачу, практично таку ж, як і дубові дрова.

Наразі у господарстві є 5 т шкаралупи. Обладнання для виготовлення пелет уже на фінальній стадії розробки.

«Ми отримали обладнання у вересні минулого року і з того часу періодично щось доробляємо. Виготовити пелету з насіння соняшнику, приміром, легше, оскільки вона більш пастична, а горіх твердий, тому потрібно до нього «щось» додавати. Зараз виробник змінює деякі деталі, і сподіваюся, що вже незабаром запустимо переробку», — розповіла під час прямого ефіру в Instagram Ольга Кадікова.


Вона зазначає, що маржинальність виробництва досить висока з огляду на те, що шкаралупа коштує дешево.

У «Горіхової садиби у Буговому» вже є потенційний клієнт, який готовий викупити усі пелети для опалення свого готелю.

«Поки є наша сировина, будемо на ній працювати, а далі плануємо закуповувати в односельчан. Хочеться, щоб громада теж мала зиск», — говорить підприємиця.

Інноваційну ідею виготовлення пелет із горіхової шкаралупи господарство подало на Всеукраїнський конкурс «СИЛА АГРОЗМІН», організований виданням AgroPortal.ua. Заявка пройшла до фіналу та була відзначена партнером конкурсу — сервісом розстрочки для агробізнесу WEAGRO, який надав 100 тис. грн на розвиток «Горіхової садиби в Буговому».

«Грантові кошти, які я вже отримала, хочу витратити на придбання додаткової потужності нашого приміщення, адже для пускового моменту потрібно набагато більше кіловат, ніж ми маємо», — розповідає Ольга Кадікова.

Навесні господарі будуть висаджувати ще 450 дерев мигдалю. Територію восени під них розчистили і обробили. На запитання, чому саме мигдаль, співвласниця садиби відповіла, що він більш стійкий до посухи, а це актуально в умовах зміни клімату.

На території саду знаходиться пасіка, якою опікуються батьки чоловіка Ольги. У вуликах проживає 30 бджолосімей. Сад і пасіка знаходяться у мальовничому місці, яке чудово підходить для розвитку туристичного напряму, над чим і працюють паралельно Кадікови.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua