Крафтові виробники молочних продуктів зменшили виробництво в рази

11 лютого 2023, 08:00 1971

Крафтове виробництво молочних продуктів «від Пантюші» сьогодні переробляє до 4 т молока на місяць. До війни цей показник був у рази більшим.

Про це AgroPortal.ua розповіли власники бренду екомолочне «від Пантюші» Дмитро та Надія Скорики.

Вони відзначають, що продажі упали вдвічі, здорожчали тара, закваски, пальне. Та попри усе це, виробники свій асортимент продукції не зменшили. 

«З постійними відключеннями світла працювати стало доволі складно. Рятує придбаний ще декілька років тому генератор. Така робота стала дуже дорогою, адже за два-три ввімкнення генератора витрачається балон газу, який теж не так просто придбати та доставити до виробництва. Вимикається світло — не працює інтернет, відповідно гальмується вся робота з планами, документообігом і можливістю прийняти замовлення. Ми, звісно, шукаємо шляхи комунікації, стикаючись із новими труднощами та незручностями»,  розповідають крафтярі.

За словами Надії Скорик, наразі те, що робилося швидко, затягується на години. Чимало роботи доводиться виконувати самим, адже деякі працівники виїхали за кордон, дехто почасти має турботи через родичів, що служать у ЗСУ.

«Маючи власне виробництво, ти не можеш звільнитися, піти у відпустку чи навіть захворіти, адже тебе нема кому замінити. Нині в селах відчувається гостра нестача кадрів», — розповідає Надія Скорик.

Та виробники сподіваються, що в Україні все зміниться на краще, і держава нарешті буде підтримувати малий бізнес, створюючи необхідні умови для його розвитку. 


Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua