Планую посів там, де соняшнику давно не було, — приблизно 1/10 від усіх площ. Була б можливість — посіяв би більше.
Цього сезону аграрії переключаються на вирощування олійних, зокрема прогнозується, що значно збільшаться площі під соняшником. До такого рішення сільгоспвиробників змушує економіка, щоб цього року працювати не в збиток чи нуль, а з певною прибутковістю.
Розширювати посівні площі під соняшником планують як у великих агрокомпаніях, так і невеликих фермерських господарствах. Щоправда, в останніх знайти вільне поле під соняшник із дотриманням норм правильної сівозміни доволі проблематично.
Голова ФГ «Степове» Віталій Дубенець зазначає, що сіятиме соняшник на невеликій площі, оскільки в попередні два роки засіяв ним почергово всі ділянки.
Планую посів там, де соняшнику давно не було, — приблизно 1/10 від усіх площ. Була б можливість — посіяв би більше.
На своїх 100 га в Черкаській області він зазвичай вирощує кукурудзу, сою, квасолю та соняшник. Сьогодні аграрій ставить перед собою завдання, щоб господарство вижило під час війни. Тому зізнається, що наразі ще не має чітких планів щодо посіву ярих, рішення прийматиме у більш реальному часі.
«Такі культури як, наприклад, кукурудза, показали себе у 2022 році зовсім економічно непривабливо, потрібно старатись максимально відійти від неї. Частина кукурудзи лишилася в полі, поспішати збирати її не бачу сенсу, адже логістика та сушіння «з'їдають» усю вартість продажу зерна, в результаті не покривається собівартість виробництва», — зазначає Віталій Дубенець.
Так само з прийняттям рішення щодо весняної посівної вагається й директор ФГ «ГВМ-Агро» Василь Габай. Господарство обробляє 3 тис. га на Хмельниччині. Вже посіяна озима пшениця, планують сіяти гречку, а от сіяти соняшник чи сою — ще не визначилися.
Минулого року соняшнику сіяв 600 га, але врожай зібрав поганий, сою ще не всю зібрав. Тож якій культурі віддати перевагу, ще вагаюсь. Знаю, що сіяти соняшник по соняшнику не можна, наслідки від цього однозначно будуть невтішні, знизиться врожайність. Соняшник має потужну кореневу систему, і коли він тягнеться до вологи, то висушує ґрунт на 1,5-2 м. Взагалі надалі хочу відмовитись від цієї культури.
Наразі на підприємстві триває підготовка до початку весняно-польових робіт: працівниками забезпечені, паливо і ЗЗР закупили. Єдине, що залишилося закупити, — добрива. Фермер зазначає, що поки на це немає фінансів, тож чекає на підтвердження залучення кредитних коштів.
Експерти сподіваються, що масову сівбу соняшнику в Україні зупинять вимоги сівозміни та розуміння сільгоспвиробниками наслідків вирощування монокультури.
За словами головного агронома компанії «Агро-Регіон» Юрія Лисака, будь-яка культура, яка сіятиметься постійно на одному і тому самому полі, виснажує ґрунт, але потрібно знати його показники і розуміти, як повернути назад ті елементи, які виносяться культурою та яких не вистачає.
Питання лише в тому, що особливо в посушливих районах соняшник вибирає вологу з 2-метрового шару ґрунту. І якщо компенсації цієї вологи немає, то ґрунт виснажується. Поживу ми ще можемо компенсувати, а от вологу без поливу — ні.
Агроном додає, що інша проблема в тому, що за монокультури накопичуються хвороби і шкідники, специфічні бур’яни, також буде проблема з падалицею. «Зважаючи на економіку і ринок, вирощувати соняшник цього року виглядає ніби непоганою ідеєю, але я не рекомендував би вирощувати соняшник по соняшнику», — говорить Юрій Лисак.
Фахівці, розглядаючи тему соняшнику у 2023 році в межах проєкту «LNZ подкаст», стверджують, що цього року аграрії будуть вибирати для посіву культури, неправильні з погляду агрономії, але більш економічно вигідні.
Потрібно правильно оцінити ризики і відповідно вчасно реагувати на них. Варто більш відповідально поставитись до вибору гібриду з урахуванням усіх ризиків, притаманних для того чи іншого регіону, та технологічної карти, яка б стримувала швидкість захворювання посівів.
Соняшник показував чи не найбільшу маржинальність минулими роками, тому завжди аграрії про нього задумуються. Та навіть зараз ще зустрічаються поодинокі поля з незібраним соняшником. Але це точно не та культура, яка може перестояти зиму, як кукурудза, наприклад.
Водночас Олександр Хмелюк зазначає, що вже у 2022 році на деяких полях північної частини Вінниччини, північно-східної Хмельниччини та південно-західної Житомирщини ураження білою гниллю сягало 80-90%. Від такої кількості хвороби просто неможливо захиститись, тому що активних фунгіцидів у боротьбі з нею немає. Вона може вражати на всіх етапах розвитку культури, починаючи від сходів і аж до збирання.
«Також уже в Хмельницькій області було зафіксовано вовчок соняшниковий. Тобто вся частина України від Хмельницького і на схід, південний схід — це зона з високим ризиком ураження посівів соняшнику вовчком», — наголошує керівник агродепартаменту LNZ Group.
Головний агроном ІМК Олександр Гірман також не рекомендує сіяти соняшник по соняшнику через збільшення кількості захворювань.
У разі посіву соняшнику по соняшнику збільшується ризик захворювань та засмічення посівів бур’янами, зокрема і паразитуючими (вовчок соняшниковий), що призведе до зниження урожайності. Дещо знизити навантаження під час такого посіву може проведення глибокого ґрунтообробітку та посів гібридів, стійких до 7 рас вовчка та толерантних до хвороб.
Тетяна Ярмоленко, Наталія Помянська, AgroPortal.ua