Міф 1. Яблука допомагають схуднути
Яблука — досить солодкі фрукти, а це означає, що з ними в організм людини може надходити чимала кількість вуглеводів, тому дієтологи рекомендують обмежувати вживання будь-яких фруктів, включаючи яблука, і не вітають тривалі монодієти. Для ефективного дієтичного харчування фахівці радять з’їдати яблуко в якості другого сніданку.
Міф 2. Яблука корисні для зубів
«Яблука шкодять нашим зубам, секрет шкідливості яблук простий: оскільки одне яблуко солодкого сорту містить приблизно 4 чайні ложки цукру, то це підвищує кислотність у роті, плюс до того цукор стає живильним середовищем для бактерій, — говорить лікар-стоматолог Володимир Васильчук. — Однак не варто виключати яблука з раціону заради гарних зубів, оскільки в них міститься велика кількість вітамінів, необхідних організму. Якщо їсти яблука разом з яким-небудь продуктом, багатим кальцієм, то за здоров'я зубів можна не хвилюватися: кальцій нейтралізує кислоту».
Міф 3. Яблука — суперпродукт для діабетиків
Це правда. Яблука належать до групи з низьким гликемічним індексом. Це означає, що в процесі їх перетравлювання рівень цукру в крові збільшується повільно, а ось фінік чи кавун викликають практично миттєве його підвищення.
Міф 4. Краще з'їдати яблуко цілком, його насіння дуже корисне
«Насіння яблук насправді корисне: в ньому міститься велика кількість йоду, тому бажано з’їдати його разом із яблуком», — рекомендує президент Академії органічного садівництва Ekogarden, власник розсадника родини Лановенко Валентина Лановенко.
Міф 5. Яблука містять багато заліза
Через кілька хвилин після розрізання яблуко починає темніти. Багато людей впевнені, що коричневий відтінок пояснюється окисленням заліза, яке міститься в яблуку, і чим інтенсивніша така «іржа», тим більше заліза в плоді. А це, своєю чергою, робить яблуко вкрай корисним для кровотворення і підвищення гемоглобіну в крові. Проте насправді заліза в яблуках зовсім небагато.
Міф 6. В яблуках багато вітамінів
«Яблука надзвичайно корисні фрукти, оскільки містять велику кількість вітамінів та інших речовин, мікро- та макроелементів, необхідних нашому організму. У них є вітаміни А, В1В2, В3, В5, В6, В9, В12, Е, а також кальцій, магній, калій та фосфор», — розповів AgroPortal.ua лікар-стоматолог Володимир Васильчук.
Міф 7. Кислі сорти корисніші за солодкі
Якщо користю вважати меншу кількість калорій, то так. У цілому, і солодкі, і кислі яблука корисні однаково, крім того, солодкі рідше викликають печію і загострення захворювань підшлункової залози.
Міф 8. Зелені яблука корисніші за червоні
«Корисність яблук визначається способом їх вирощування, точніше, чим саме вони обробляються, — розповідає президент Академії органічного садівництва Ekogarden, власник розсадника родини Лановенко Валентина Лановенко. — Яблука є корисними для здоров’я, якщо в системі захисту від шкідників та хвороб застосовуються біопрепарати, а не хімія. Тому важливо мати домашній сад та повністю контролювати, як вирощуються і зелені, і червоні яблука».
Іванна Панасюк, АgroРortal.ua