Ніша у тіні. Переробка мікрозелені на сік вітграс

17 лютого 2024, 06:00 2491

Джерело фото: «Micro Green Прикарпаття» // Instagram

Харків’янин Володимир Мироненко під час повномасштабного вторгнення змінив не лише місце проживання, а й професію айтішника на сіті-фермера. Його бізнес почав стрімко розвиватися — лише за декілька місяців після заснування в Івано-Франківську ферми «Micro Green Прикарпаття» мікрозелень з’явилася на полицях супермаркетів «Сільпо».

Як за такий короткий час і без підприємницького досвіду вдалося посісти провідні позиції в своїй ніші, та чому вирішив заходити в переробку — Володимир розповів у прямому ефірі в Instagram.


Першим покупцем мікрозелені став «Сільпо»

До війни, проживаючи у Харкові, Володимир Мироненко випадково побачив відео про ферму з виробництва мікрозелені. Його зацікавила ця тема, і він придбав собі набір для домашнього вирощування. 

propData.content.image
Володимир Мироненко, власник «Micro Green Прикарпаття»

Коли я переїхав до Івано-Франківська, то підійшов до цього питання більш серйозно, адже потрібно було думати над тим, чим заробляти на життя. У Харкові я збирався придбати квартиру, ці кошти й стали стартовим капіталом. Відразу пройшов курси та орендував приміщення під ферму.

Спершу підприємець взявся аналізувати ринок: по місту було близько 5 ферм, і всі вони вирощували зелень для закладів харчування. Тому основним каналом збуту обрано саме ритейл, до того ж конкуренція в цій ніші по маркетах, за його словами, невідчутна.

«Я взяв із собою зразки мікрозелені, прийшов до найближчого «Сільпо» і поспілкувався з керуючим магазину. Він уже від себе подав заявку до регіонального менеджера. За тиждень зі мною зв’язалися й запропонували співпрацю», — розповідає сіті-фермер.

Продукція «Micro Green Прикарпаття» представлена в усіх «Сільпо» Івано-Франківська, Львова та Тернополя, а також інших регіональних супермаркетах. 

Після швидкого злету — простій виробництва

Перша ферма була на 70 квадратів, сьогодні це бізнес на площі 350 м². Загальний обсяг відвантаженої мікрозелені — близько 8 тис. боксів. У наявності — найбільша колекція у місті їстівних квітів: 5 стелажів, які давали близько 20 тис. квіточок.

Весь січень виробництво було на паузі, і лише зараз починається відновлення.

propData.content.image
Володимир Мироненко, власник «Micro Green Прикарпаття»

У мене був швидкий розвиток, я відкрив ФОП, потім знайшов партнера, з яким заснували ТОВ. Попрацювали пів року, і через непорозуміння довелося заморозити виробництво, але зараз воно знову працює. Тільки розпочали сіяти. За перший тиждень лютого посіяли 215 кг пшениці. Загалом посівна площа у нас близько тисячі квадратів, якщо брати по поличках на стелажах.

Далі «Micro Green Прикарпаття» буде сіяти ячмінь та броколі, потім — амарант й інші культури.

«Загалом ми вирощували 3 основні культури: горох, сонях та редиску. З цікавого була ще японська морква, щавель Мері, настурція пікантна. Поки ми пригальмували напрям ритейлу по мікрозелені, але незабаром плануємо запроваджувати нові позиції й робити мікси зелені», — зазначає сіті-фермер.

Запорукою успіху бізнесу на мікрозелені Володимир Мироненко називає насіння. Він його купує у різних постачальників, адже горох краще брати в Одесі, а пшеницю, приміром, у Вінниці. 

Переробка мікрогріну на зелений сік — вітграс

Зараз «Micro Green Прикарпаття» заходить у переробку: вирощує мікрозелень і переробляє її на сік або на борошно/пил. Все для того, щоб збільшити терміни придатності продукту. 

propData.content.image
Володимир Мироненко, власник «Micro Green Прикарпаття»

Якщо беремо базову мікрозелень, то її термін придатності 7-14 днів, потім вона переростає або пересихає. Вітграс є чудовою альтернативою. Ми зелень переробили, а сік у морозилку помістили, і коли потрібно продати — він завжди є в наявності. 

Підприємець зазначає, що зараз цей напрям знаходиться в тіньовому ринку — всі працюють через соцмережі, а в ритейлі місце для вітграсу вільне.

«У нас йде концентрат самого соку, в якому містяться усі корисні вітаміни — 30 мл вітграсу замінює 1,5 кг овочів та фруктів на день. Цей сік можна додавати в інші соки. Його ціна близько 30-40 грн», — пояснює Володимир Мироненко.

Максимально сіті-фема може може видавати 35-38 тис. порцій вітграсу на місяць, з такою нормою виробництва — це 1100 клієнтів щомісяця.

Підприємець зазначає, що «Micro Green Прикарпаття» по вітграсу є найбільшим в Україні, а по мікрозелені — поки що друге.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua