Бур'яни на городі — справжнє лихо, і мало хто може перетворити ці рослини, які практично неможливо видалити, на корисну та смачну добавку до їжі. Яръ Ярилович, господар «Ярсадиби» під Харковом, навчився все, що росте на присадибній ділянці, з легкістю переробляти на смаколики. Навіть бур'яни.

Приміром, всюдисущу кропиву і «грозу» городів портулак майстер сушить і перемелює на корисний натуральний екопродукт.

«Портулак дуже засмічує городи. Всі знають про цю рослину, але не всі знають, що вона лікарська і дуже корисна. У сушеному вигляді його можна використовувати як приправу для супів, борщів, каш, салатів. Портулак ми збираємо на своєму городі, додаємо в хлібці», — розповідає Яръ Ярилович.

Хазяїн «Ярсадиби» майже вісім років займається невеликим крафтовим виробництвом корисних для здоров'я продуктів харчування

Виготовляє хлібці, халву, екочипси, хрустики, різні щербети, шоколад із керобу та какао. Остання новинка — снеки з буряків. Закуска не лише корисна, а й смачна. Рецептура таких незвичайних хлібців виникла несподівано.

«Я збирався готувати хлібці, але тут раптово з'ясувалося, що насіння льону, яке для них потрібне, у мене немає. Однак суміш із буряків була вже приготована. Довелося щось із нею робити. Замість насіння льону додав інгредієнти, що використовуються для печива», — згадує Яръ.

Такі хлібці — продукт для сироїдіння. Крім буряків, до їх складу входить зелена гречка, кокосова стружка та фініки. Для приготування таких хлібців використовують багато продуктів «зі своєї грядки».

До великих обсягів виробництва господар садиби не прагне, але це поки що.  Каже: якби мережі зацікавилися його продукцією, готував би і для них.

Поки що «Яръпродукти» доступні лише на спеціалізованому сайті та на виставках. З кожним роком асортимент продукції лише розширюється. А починалося все з традиційних «колобків» із сухофруктів та горіхів, які нині виробляють дуже багато крафтовиків.

«У 2015 році я стартував із цукерок — звичайних «колобків», які зараз виготовляють та продають практично всі з фініків, горіхів та різних сухофруктів. Потім з'явилися хлібці та шоколад. Спершу були маленькі партії. Зараз у нас понад 20 видів шоколаду», — зазначає Яръ.


Людмила Калита, AgroPortal.ua