У селі Кваси на Закарпатті, у приміщенні броварні «Ципа» на другому поверсі працює ростерія, де народжується унікальна гуцульська кава під брендом «Боркут». Її створюють із повагою до природи, традицій і з особливим підходом до обсмаження зерна, котре зберігається у бербеницях, що надихнуло і на назву, і на філософію виробництва.
Бербениця — це невелика діжка, у якій колись гуцули зберігали воду або молоко. Саме цей традиційний предмет побуту став ключовим елементом у процесі виробництва кави «Боркут». Обсмаження відбувається не в бочці, а в спеціальному електричному ростері — апараті, який дає змогу експериментувати з різними ступенями обсмаження та забезпечує стабільність результату.
Після обсмаження зерно пересипають у дерев’яні бербениці, виготовлені зі смереки, де воно зберігається до місяця. Такий підхід, за словами власника броварні «Ципа» Олександра Шаталова, дозволяє зерну «набирати сили», не втрачаючи аромату й смаку. Завдяки цьому кава набуває унікального характеру, який відрізняє її від звичайного обсмаженого зерна.
Для створення кави «Боркут» використовують зерна Арабіки з Колумбії та Бразилії (Brazil Santos), а також Робусту з Індії. Унікальність «гуцульського купажу» полягає в поєднанні зерен у співвідношенні 50/50. У ростерії «Боркут» дотримуються середнього ступеня обсмаження. Продукт складається зі 100% зерна, без будь-яких ароматизаторів або домішок. Усе зберігається природним шляхом — завдяки технології обсмаження та зберігання у бербеницях.
Назва «Боркут» також має символічне значення: так названо на честь метеорита, що впав у Квасах понад 170 років тому. Як зазначає Олександр Шаталов, його «космічна енергія» надихає і допомагає створювати особливу каву з унікальною гуцульською душею.
Кава «Боркут» орієнтована передусім на локальний ринок. Основна мета — щоб її могли скуштувати мешканці та гості Квасів, придбавши напій безпосередньо на місці або замовивши доставку по Україні.
Єлизавета Котенко, AgroPortal.ua