Про це AgroPortal.ua розповів комерційний директор ТОВ «ВанДайк Технікс» Андрій Марущак.
«Для картоплі на переробку та цибулі твердих сортів найкраще рішення — це зберігання насипом із системою вентиляції та охолодження. Для цибулі, часнику — зберігання в контейнерах із системою вентиляції та охолодження, для овочів, таких як капуста, морква — система охолодження із спеціальними повітроохолоджувачами агросерії, для яблук — це система РГС (регульованого газового середовища) та система охолодження із спеціальними повітроохолоджувачами агросерії, для ягід — система швидкого охолодження (від +30°С до +4°С за 90 хвилин) і система зберігання зі спеціальними повітроохолоджувачами агросерії, якщо довготривале зберігання лохини чи порічки — то система РГС, але відмінна від системи для яблук», — пояснює Андрій Марущак.
N.B. В Україні не вистачає овочесховищ для 1 млн т продукції
Щодо вартості, то експерт зазначає, що обладнання для зберігання картоплі коштує від 30 до 100 євро з розрахунку на 1 т зберігання в залежності від типу зберігання, технології, строків зберігання.
«Для прикладу: сховище на 10 тис. т картоплі потребує інвестицій в 2,5-3 млн євро, якщо будувати з нуля. В цій цифрі будівництво буде коштувати 1,8-2 млн євро і 500-900 тис. — обладнання. Це дуже значні витрати, які фермер не може самостійно інвестувати без державної підтримки», — зазначає Андрій Марущак.
N.B. Розвиток промислового картоплярства гальмує відсутність професійних сховищ
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua