Замкнути цикл: як працює комбо рослинництва та тваринництва

26 вересня 2025, 06:29 200

Перехід із класичного виробництва на органічне потребує часу і терпіння. Виробники зазначають, що в перші роки не варто відразу розраховувати на 100% результат. Тому на початковому етапі органіка — це не про бізнес, а про філософію. Тож у цьому секторі залишаються ті, хто вірить у свою справу.

Ще однією тенденцією в органічному виробництві є комбінування підприємствами рослинництва та тваринництва, адже ці два напрями тісно взаємопов'язані для досягнення синергії та сталості.

45 років у органіці та інноваціях у землеробстві

Одне з найбільших органічних господарств України — ПП «Агроекологія» — розташоване на Полтавщині й має в обробітку до 8 тис. га. Сьогодні підприємство сертифіковане відповідно до стандартів ЄС 834/2007 та 889/2008 і продовжує вдосконалювати власні технології, зберігаючи баланс між традиціями та інноваціями.

Як розповів головний агроном ПП «Агроекологія» Сергій Козін під час онлайн-зустрічі органічних виробників і авторів навчального посібника «Органічне Землеробство», господарство вже 45 років працює без ЗЗР та мінеральних добрив.

«Обробіток ґрунту в нас не глибше 12–15 см. Сівозміна восьмипільна, основою є багаторічні трави, які є структураторами ґрунту та природними конкурентами бур’янів», — пояснює Сергій Козін.

Багаторічні трави, такі як люцерна та еспарцет, виконують одразу декілька функцій: контролюють ріст бур’янів, підтримують структуру ґрунту та забезпечують внесення азоту завдяки бульбочковим бактеріям. 

Господарство активно використовує техніку для мульчування та обробітку ґрунту після силосної кукурудзи, дотримуючись принципів мінімального обробітку. «Налаштовуємо лапи та диски на 12–10 см, спереду працює мульчувач для кращого подрібнення решток після силосного комбайна», — додає агроном.

ПП «Агроекологія» вирощує широкий спектр культур: озиму пшеницю, гречку, овес, ячмінь, соняшник, кукурудзу на силос, сою, льон золотистий, сочевицю, нут і квасолю. Господарство активно проводить експерименти з бінарними посівами, підсівами бобових культур до зернових та новими технологіями вирощування, що дозволяє оптимізувати врожайність і якість продукції.

Окремий акцент роблять на тваринництві. Сьогодні тут утримують близько 6 тис. голів ВРХ та виробляють 40 т молока на добу. Господарство вирощує молочні породи української червоно-рябої молочної породи, а також м’ясні — абердинські й ангуські породи. Всі корми виготовляються з власної сировини, забезпечуючи замкнений цикл: рослинництво годує тваринництво, а тваринництво підтримує родючість ґрунту.

«Ми зараз на етапі добудови власного молокозаводу, який дозволить поставляти молоко під нашим брендом у магазини. Наразі працюємо з компанією Loostdorf, яка забирає наше молоко екстра класу», — ділиться Сергій Козін.

У ПП «Агроекологія» активно практикують компостування вже близько 8 років.

«Ми почали з простого компостування та поступово дійшли до технології стерилізації насіння бур’яну в гної. Наприклад, з 1500 насінин бур’яну після компостування лишається лише 30», — пояснює агроном. 

Поступово підприємство планує розробити компост під конкретні культури, використовуючи знання про ґрунтову структуру та живлення.

Рослинництво годує тваринництво, а тваринництво — землю 

Компанія «Ахімса Україна» існує з 2005 року, а з 2015-го повністю перейшла на органічне вирощування та переробку продукції, забезпечуючи найвищі стандарти якості для українських та європейських споживачів.

Сьогодні господарство обробляє понад 500 га сертифікованих органічних земель на Дніпропетровщині. Тут вирощують зернові культури — амарант, спельту, пшеницю, жито, ячмінь, льон, кукурудзу, соняшник, пшоно, коноплі, а також ягоди (полуницю, малину, порічку) та овочі. На 80 га встановлене крапельне зрошення, що дозволяє більш інтенсивно обробляти землю та отримувати стабільний урожай.

За словами власника «Ахімса Україна» Юрія Танцюри, ягоди та нішеві культури, такі як амарант — одна з особливостей його господарства. При цьому підприємство практикує замкнутий цикл, де рослинництво годує тваринництво, а тваринництво — землю. Також виготовляє власні біологічні препарати, ферментатори та гумати для живлення ґрунту й захисту рослин.

Господарство розробило власну торгову марку Ahimsa і співпрацює з понад 10 мережами магазинів органічної продукції в Україні. Займається переробкою ягід і овочів, зокрема заморожуванням (до 3 т на добу) та сублімацією, щоб продавати готову продукцію в Європу та США. Юрій Танцюра зазначає, що близько 25% продукції вже експортують, а решта спрямовується на внутрішній ринок.

ТОВ «Ахімса Україна» активно впроваджує стандарти Private Label, сертифіковані за ЄС та BioSwiss, що дозволяє партнерам продавати продукцію під власним брендом. 

«Органіка потребує більшої уваги, ніж звичайне інтенсивне виробництво. Але якщо все правильно організувати, то економіка виходить вигіднішою, ризики контрольовані, а додана вартість значна», — резюмує Юрій Танцюра.  

Економіка 1 га через тваринництво дозволяє бути конкурентними 

Сільськогосподарське підприємство «Старий Порицьк» від самого початку свого розвитку обрало стратегію органічного виробництва, поєднуючи рослинництво, молочне тваринництво та власну переробку продукції.

Як зазначає засновник компанії Валентин Обштир, ключовим у моделі господарства є поєднання тваринництва та рослинництва. 

«Молоко — це стабільний щоденний продукт, а гній ВРХ служить єдиним добривом для наших полів. Ми перетворюємо понад 10 тис. т гною на 4–5 тис. т готового компосту, що дозволяє замкнути цикл живлення ґрунту», — розповідає власник.

Підприємство обробляє близько 1 тис. га органічних земель, а щоденні надої молока становлять понад 7 тис. л. 

«Для того, щоб отримати органічну надбавку, ми запровадили власну переробку продукції ще у 2016 році. Таким чином, ми не віддаємо сировину переробникам, а створюємо додану вартість самостійно, що підвищує рентабельність молока та м’яса», — пояснює Валентин Обштир.

Наразі сироварня господарства виробляє широкий асортимент органічних молочних продуктів: сири, йогурти, сметану та масло. А сир чеддер від «Старий Порицьк» здобув бронзову нагороду на ProCheeseAwards 2022.

Через війну експортні постачання органічної продукції до ЄС були порушені, й підприємство активно переключилося на внутрішній ринок, розширивши переробку молока, м’яса, зернових, борошна та виготовлення макаронних виробів. 

«Ми робимо ставку на внутрішній ринок, адже економіка 1 га через молоко та тваринництво дозволяє нам залишатися конкурентними», — додає засновник підприємства.

«Старий Порицьк» також активно розвиває сегмент напівфабрикатів і заморожених продуктів, який демонструє щорічне зростання на понад 30%.

Валентин Обштир наголошує, що органічне землеробство в Україні вже може бути економічно ефективним: «Можна збалансувати виробництво так, що економіка на гектарі не гірша, ніж у конвенційних виробників. Головне — розуміти модель бізнесу та додану вартість від власної переробки».


Єлизавета Котенко, AgroPortal.ua