Сказати, що складно працювати в органіці, мабуть, не можна. Якщо є досвід, то можна отримувати високі врожаї — на рівні сільгоспвиробників, які працюють за традиційною технологією. Так, наразі ми не дотягуємо до 10-12 т/га, однак 7-9 т збираємо/
Підприємство «Жива Нива» вже понад 15 років залишається одним із флагманів українського органічного землеробства. Господарство, створене у 2002 році, спочатку працювало за традиційними технологіями, проте економічні умови та стратегічне бачення власників привели його до впровадження системи no-till і переходу на органічне виробництво.
Сьогодні всі площі компанії сертифіковані за міжнародними стандартами, а сам бренд відомий як в Україні, так і за кордоном.
«Як нам вдається залишатися органічними? Велику роль має натхнення, доволі таки немалу частину складає ще й економіка, яка дозволяє нам бути конкурентоспроможними на ринку», — розповів під час онлайн-зустрічі органічних виробників і авторів навчального посібника «Органічне Землеробство» власник ТОВ «Жива Нива» Олексій Язиков.
Господарство працює на органічному ринку з 2008 року і нині застосовує трипільну систему: вирощує сою, кукурудзу та квасолю. За словами керівника, це «майже американський варіант» сівозміни, який дає змогу стабільно заробляти.
Сказати, що складно працювати в органіці, мабуть, не можна. Якщо є досвід, то можна отримувати високі врожаї — на рівні сільгоспвиробників, які працюють за традиційною технологією. Так, наразі ми не дотягуємо до 10-12 т/га, однак 7-9 т збираємо/
Особливу увагу підприємство приділяє бобовим. Саме вони дозволяють компенсувати нестачу азоту в ґрунті та зменшувати ризики падіння врожайності.
«У перші роки господарювання раджу звертати увагу на бобові культури, тому що вони точно не падатимуть у врожайності», — радить Олексій Язиков.
Попри те, що врожайність злакових культур в органіці може бути на 15-20% нижчою, економіка господарства лише виграє. Адже витрати на добрива й засоби захисту повністю відсутні.
Основні обсяги вирощеної продукції ТОВ «Жива Нива» йдуть на експорт, адже внутрішній ринок органіки в Україні залишається обмеженим. На європейському ринку різниця у ціні між звичайною продукцією та органічною складає від 30%.
Одним із цікавих напрямів господарства стали експерименти з міскантусом. Його вирощують у вигляді кулісних посівів, що створюють захисні смуги для сої, кукурудзи та квасолі. За словами Олексія Язикова, на полі вже у квітні можна отримати до 25 т сухої маси міскантуса з гектара.
Сьогодні «Жива Нива» демонструє, що органічне виробництво може бути не лише корисним для довкілля, а й економічно вигідним, задаючи тренд для розвитку українського аграрного сектору.
Єлизавета Котенко, AgroPortal.ua