Ягоди на експорт: український виробник назвав перспективні ринки

05 вересня 2025, 05:48 1525

У фермерському господарстві «Прогрес Бері» на Харківщині триває ягідний сезон. Тут вирощують малину та полуницю, у планах — додати ще й інші ягоди. Окрім асортименту, збільшуватиметься й площа під культурами.

ФГ «Прогрес Бері» засноване на базі наявних виробничих потужностей ФОП «Кудлай О.П.», уже відомого якістю та надійністю на ринку ягід. Підприємство має в обробітку 20 га землі, які сертифіковано за органічними стандартами, та на 5 га вирощує ягоду за традиційною технологією. Знання, досвід, сприятливі ґрунтово-кліматичні умови та натхненна праця фахівців дозволили досягти значних результатів, а саме: врожайності на органічному виробництві до 10 т/га, а на традиційному — до 13 т/га.

«Ми залучаємо підприємців і місцевих мешканців до вирощування органічної ягоди та на власному досвіді доводимо, що в селі можна успішно працювати. Поширюємо досвід вирощування ягід серед сільської молоді та залучаємо активних молодих людей до розвитку власної підприємницької діяльності», — розповідає AgroPortal.ua засновник та власник «Прогрес Бері» Олег Кудлай. 

Господарство переробляє ягоди як з власних полів, так і дикороси, надає послуги з переробки місцевим фермерам. Як зазначає засновник, ягоди вирощуються з використанням передових методів і технологій, а після збору проходять етапи очищення, калібрування, процес швидкого заморожування, інспекції, поглибленої переробки за стандартами ЄС. Підприємство оснащене холодокомбінатом, завдяки якому вдається переробляти 10 т ягід щодня з подальшою переробкою та зберіганням 120 т. «Прогрес Бері» має вже налагоджені звʼязки з європейським ринком, за внутрішніми та міжнародними контрактами щорічно реалізується до 400 т ягід, з яких 150 т припадає на органічні плоди

Вирощування ягід відбувається на власних плантаціях, також підприємство працює на умовах контрактів із фермерами. Цього сезону господарство зібрало 40 т полуниці та прогнозує урожай малини в межах 100 т. Додатково «Прогрес Бері» займається альпійською суницею, проте Олег Кудлай зазначає: це дуже кропітка справа, до того ж перспектива цієї ягоди не прослідковується. 

«Цьогорічні погодні умови мали значний вплив на наші культури, малина запізнюється із урожаєм, вона частково померзла. З полуницею ситуація схожа: частково померзла та втратила якість через дощове літо. Серед викликів також можу виокремити нестачу людського ресурсу. Зараз важко знайти не лише кваліфікованих фахівців, а й працівників у цілому, особливо чоловіків»,— наголошує власник господарства. 

ФГ «Прогрес Бері» в нинішніх умовах тримає курс суто на експорт, основними ринками є Німеччина, Австрія, Польща та Франція. За словами засновника, рівень життя середньостатистичної людини в Україні не дозволяє їй переплачувати за органічну якість, тож наразі господарство орієнтується на закордонні ринки. 

«Європейські й азійські ринки відкриті для українських виробників. Особливо Польща та Сербія активно імпортують українську ягідну продукцію. До того ж Україна стала головним виробником малини у Європі минулого року, тому ця ніша є дуже перспективною для виходу на закордонні ринки»,— підсумовує Олег Кудлай. 

Із продукції підприємства потім виготовляють дитяче харчування, напої, джеми, морозиво та сорбети. Ягоди проходять сертифікацію «Органік» та ISO 22000, що підтверджує безпеку та органічність. На кожному етапі виготовлення присутній нагляд фахівців, котрі працюють для якості кінцевого результату та забезпечують відповідні умови для ягід, дотримуючись принципу простежуваності. 


Єлизавета Котенко, AgroPortal.ua