Прогнозується, що 2025 року в Україні буде вироблено 7,2 млн т молока, що свідчить про поступове відновлення галузі після кризових років. Останнім часом також спостерігається тенденція до збільшення надходження молока на переробку від промислового сектору, і цьогоріч частка сировини від молочнотоварних ферм перевищить 95%.
Про це розповіла заступниця генерального директора Асоціації виробників молока України Олена Жупінас під час конференції з нагоди 10-ї річниці підтримки Швейцарією молочного сектору України.
Окремо вона наголосила на формуванні нового напряму — крафтового виробництва, яке стає дедалі ширшим сегментом: «Наші невеличкі фермери, які раніше продавали молоко на заводи, починають переробляти його самостійно. Ми бачимо, наскільки швидко зростає кількість крафтових сирів на українському ринку».
Незважаючи на скорочення поголів’я, виробництво молока зростає завдяки підвищенню продуктивності. За час повномасштабної війни вона збільшилась на 20%. Найвищі показники демонструють ферми-учасники молочного модуля, де середня продуктивність лідерів сягає 13 183 кг на корову на рік, що відповідає світовим стандартам.
Водночас галузь продовжує процес укрупнення ферм. У період 2022–2025 років зникло 476 господарств, переважно з поголів’ям до 200 корів. Однак 37% усього поголів’я нині утримується на фермах із понад 1 тис. голів — саме ці підприємства є флагманами якості.
На жаль, молочні ферми залишаються під прицілом ворога. Але попри втрати, у центральних і західних областях формується новий «молочний пояс». Полтавська, Черкаська, Київська, Чернігівська, Вінницька, Житомирська, Хмельницька та Тернопільська області стають осередками розвитку галузі.
В Україні вже створено національну систему моніторингу якості молока, а також мережу акредитованих лабораторій, які проводять понад 1,2 млн досліджень на рік.
Ми змогли створити не просто систему контролю, а культуру якості. Сьогодні кожен виробник розуміє, що якісне молоко — це не лише показник безпечності, а й запорука прибутковості ферми. Підтримка з боку Швейцарії , «Молочний компонент» швейцарсько-української програми QFTP дозволила нам не лише зберегти, а й розвинути лабораторну базу, впровадити систему навчання персоналу та цифрову звітність. Це фундамент, на якому можна будувати євроінтеграційне майбутнє галузі.
Координаторка Євроінтеграційного комітету Спілки молочних підприємств України Єлизавета Святківська наголосила, що український молочний сектор прагне відповідати європейським стандартам у всіх аспектах — від безпечності та простежуваності до благополуччя тварин і стійкості виробництва. Всі ці завдання враховані у Дорожній карті розвитку молочного сектору до 2030 року.
Пріоритетними завданнями до 2030 року визначено:
«Для галузі критично важливо розвивати інституційну спроможність, адже лише стійка система управління дозволить забезпечити конкурентоспроможність на міжнародному рівні», — підкреслила Єлизавета Святківська.
Єлизавета Котенко, AgroPortal.ua