Першість серед культур із розвитку садів за грантові кошти отримали фундук і волоський горіх. Відповідно до вже погоджених заявок на отримання грантів площа під цими видами горіхів в Україні збільшиться на 369,1 га.
«Фундук — рослина, яка спрямована на перспективу і дає прибуток до 80 років. Тобто цей сад приноситиме прибутки не одному поколінню. А ще фундук привабливий тим, що після початку плодоношення потребує менше затрат, ніж яблуневий сад чи насадження кісточкових», — розповідає Тарас Данилюк, який вже 5 років займається вирощуванням фундука. Наразі він має на Житомирщині на 2 га два маточники, де випробовуються сорти. В найближчих планах — збільшити насадження до 10 га.
Тарас Данилюк із товаришем спочатку заклали садок, але чоловік зізнається, що вже згодом виявилося, що про фундук та його вирощування насправді нічого не знали. Довелося все викорчувати, зупинити процес росту садка і зайнятися маточниками фундука та сортовипробуванням.
«Сьогодні маємо до 100 сортів фундука, з якими проводимо дослідження. Шукаємо сорт, який в наших умовах даватиме найкращий результат.
Тарас Данилюк попереджає, що на першому етапі фундук вимагає більше затрат: до перших промислових урожаїв, а це близько 5 років, доведеться лише вкладати в сад.
Хоча додає, що є практики, коли в саду поміж рядів промислових насаджень вирощують саджанці фундука або якісь ягідні культури, щоб у період до початку плодоношення можна було заробити.
«На 5-6-й рік з 1 га фундукового саду можна збирати 3-4 т горіха. До війни вартість 1 т фундука складала $3-4 тис. Тобто за сезон з 1 га можна мати $9-12 тис.», — розповідає садівник.
«З реалізацією фундука в Україні проблем немає, адже, за нашими даними, промисловість забезпечена ним лише на 20%, тобто залишається величезний обсяг ринку. Думаю, що ще 20 років ця тема буде цікавою», — вважає Тарас Данилюк.
Вирощений фундук, а це поки незначні обсяги, він продає на внутрішньому ринку. Після закладки нового саду до 10 га планує постачати промисловим переробникам.
Виробник зазначає, що для збуту промисловцям чи на експорт найперше потрібно мати лінію з очищення та прожарювання горіха. Тоді фундуком буде ще більш економічно цікаво займатися.
Людям, які хочуть почати займатися фундуком, раджу взяти спочатку невелику ділянку в 0,5 га і зробити свій маточник, виростити саджанці, якими вже засаджувати сад. Це надасть певного досвіду і дозволить уникнути подальших помилок. Далі для організації сімейного саду можна брати до 10 га. Це вже буде бізнес. Поки ви отримуватимете досвід на маточнику, паралельно можна готувати ґрунт для саду, облаштовувати полив, провести сертифікацію.
Є також варіант посадки кущами, тоді схема змінюється на 6х4 м. У цьому випадку на 1 га потрібно 420 саджанців, але урожай буде до 2 т/га.
Зараз є цікава технологія висаджування фундука на шпалеру, де саджанці розміщуються дуже близько — на відстані 50 см. Це підходить для маленьких площ. В Україні лише одне господарство — «Батьків сад» — працює за такою технологією.
«Підготовка ґрунту, сертифікація, купівля посадкового матеріалу, полив, підведення електрики. У 1 га потрібно інвестувати приблизно $10 тис. Також буде необхідний трактор на 45-50 к.с. і обладнання до нього», — зазначає Тарас Данилюк.
Він додає, що після того, як сад вийде на промислові обсяги плодоношення, потрібно думати про переробку, це дозволить збільшити ціну.
Людмила Лебідь, AgroPortal.ua