Прогноз: 2022 рік буде дуже складним для переробної галузі

05 січня 2022, 08:00 1016

Грудневий стрибок ціни на газ змусив переробників молока переглянути свої плани: деякі заводи вирішили на початку січня призупинити виробництво, деякі запропонували своїм постачальникам з нового року знизити закупівельні ціни на сире молоко.

Про це повідомили аналітики «Інфагро».

«Ситуація поки що дуже невизначена, але ясно одне: як і передбачалося, наступний рік буде дуже важким для переробної галузі. Таких високих ризиків зупинок виробництва, банкрутств, злиття та поглинання не спостерігалося протягом останніх приблизно 15 років», — вважають експерти. 

Прогнозується, що виробництво сирого молока сільгосппідприємствами за підсумками 2021 р. року буде на рівні минулого року, поголів’я корів у цій категорії на 1 грудня трохи побільшало щодо грудня попереднього року.

«На тлі відновлення прибутковості виробництва молока-сировини у четвертому кварталі, перспективи пропозиції якісного молока для галузі непогані. Проте падіння виробництва у господарствах населення позначиться на можливостях як внутрішнього ринку, так і експорту», — вважають спеціалісти.

Вони зауважають, що перспективи імпорту залежатимуть від ціни продукції та ступеня падіння споживчого попиту в новому сезоні.

«Закупівельні ціни на молоко-сировину в грудні залишалися на стабільних відмітках, проте на вторинному ринку ціни вже почали стрімко знижуватися», — підсумували в «Інфагро».