Думка: Виробники молока самі винні у «ціновій диктатурі» переробників

14 січня 2022, 12:05 412

Підприємства з переробки молока вчинили підступно, знизивши ціни закупівлі на 10% перед новим роком, але виробники в цьому також винні.

Таку думку висловив економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак на своїй сторінці у Facebook.

«Переробники підступно вчинили, знизивши ціни на молоко перед самим новим роком, щоб перед святами фермери не змогли швидко відбитися. Абсолютно! Але я думаю, що в цьому винні не переробники, а виробники молока», — написав він.

Експерт пояснив, що багато років виробники «лише говорять про кооперацію для переробки, а реально не можуть запропонувати жодної альтернативи відверто слабкій галузі переробки молока України».

Ярмак зазначив, що ціни будуть «подобатися» лише тоді, коли виробники контролюватимуть ринок збуту.

«Я не вірю в те, що старий менеджмент старих молочних заводів (за нечисленним виключенням) зможе щось кардинально змінити в галузі переробки молока. І поки виробники не створять власні, реально кооперативні (а не типу кооперативні) заводи з переробки, з сучасним обладнанням, управлінням та маркетингом, з якісним продуктом, який буде цікавий на міжнародному рівні, нічого не зміниться. Тому я сподіваюся, що ця подія стане поштовхом для розвитку молочної галузі в цьому напрямі», — вважає він.