Блокада експорту молочки викличе скорочення поголів'я ВРХ

15 червня 2022, 11:57 1378

Закупівельні ціни на молоко в першій декаді червня характеризувалися стабільністю.

Про це йдеться у повідомленні Асоціації виробників молока. 

Ціни на молоко екстра ґатунку станом на 7 червня зупинилися на позначці 10,53 грн/кг (без ПДВ), що відповідає ціні, зафіксованої два тижні до того. Водночас діапазон цін сформувався наступний — від 9,80 до 11,15 грн. Вищий ґатунок в середньому коштував 9,97 грн/кг (+1 коп. до попереднього опитування), а перший — 9,89 грн/кг. Середньозважена ціна трьох ґатунків також не змінилася — 10,13 грн/кг (без ПДВ).  

«Така стабілізація цін була обумовлена тиском надлишків готової продукції на складах, які сформувалися від початку війни і продовжують накопичуватися через розпал молочного сезону. При цьому значної активізації експорту, яка б могла підтримати ціну, не спостерігається. Всі оператори ринку намагаються втримати ціну, щоб не підштовхнути господарства до дзеркального скорочення поголів’я, яке після перемоги буде важко відновлювати. Проте, якщо ситуація з експортом не зрушить з мертвої точки, за декілька місяців можна буде спостерігати посилення низхідної динаміки утримання корів», — вважають в асоціації. 

За оцінками «Інфагро», у 2022 році прогноз експорту молочних продуктів, під тиском порушеної логістики, досить невтішний. Експерти прогнозують продаж на зовнішні ринки: масла — на рівні 7 тис. т (10 тис. т у 2021 р.); сироватки — 14 тис. т (20 тис. т у 2021 р.).

Ситуація з експортом сиру та сирного продукту ще гірша, адже основні країни збуту (Казахстан, Узбекистан) практично блоковані. Логістика через низку країн значно здорожчує український продукт, і він просто стає неконкурентним. Зростання експортних обсягів можливе лише по СЗМ та казеїну, але це за умови реального відновлення експорту до ЄС. 

«Наразі експорт через польські порти з перезавантаженням у контейнери у Польщі досі не налагоджений, хоча це питання постійно обговорюється на рівні держав і компаній», — підсумували експерти.