Травневе похолодання. Дієвий захист суниці від заморозків

12 травня 2023, 11:15 2407

Весняні заморозки, що почастішали на більшій території України, розтягнулися в термінах аж до середини травня і завдають значної шкоди аграріям, особливо тим, хто займається ягідництвом. Попри тривалий період цвітіння, ранні сорти суниці найбільше потерпають від холоду.

Про це повідомив доцент кафедри садівництва і виноградарства ЗВО «Подільський державний університет», кандидат с.-г. наук Віталій Лапчинський.

Науковець зазначає, що вже за температури -1-2°С спостерігається пошкодження квітколожа, яке з часом чорніє та відмирає. Втрата перших квіток — це втрата значної частини прибутку, адже на перших квітах формуються найбільш ранні та товарні ягоди.  

«Накриття агроволокном поверх рослин часто не допомагає у захисті насаджень від заморозків, оскільки окремі сорти суниці через високі квітконоси у місцях контактування з покривним матеріалом однаково вражаються морозом», — розповідає Віталій Лапчинський.

За таких погодних обставин науковець радить для захисту ягідників від заморозків використовувати препарати DEFENDA АСКО ГУМАТ та DEFENDA АМІНО.

DEFENDA АСКО ГУМАТ, виготовлений з високоякісного леонардиту та збагачений екстрактом морських водоростей, у нормі 0,5-1 л/га значно підвищує стійкість рослин до стресових умов.

Перед настанням холодів ягідники бажано підготувати до несприятливих факторів, провівши фертигацію чи позакореневе підживлення гуміновими препаратами, які швидко засвоюються рослинами, транспортуючи необхідні поживні елементи в зони росту. 

DEFENDA АМІНО — комплексне добриво-антистресант з високим вмістом амінокислот, за норми 0,5-1 л/га проявляє ефективну антистресову та регенеруючу дію.

Відновлювальна здатність амінокислот використовується вже після завершення холодів. Закладаючи ягідник, аби перестрахуватися, бажано висаджувати кілька сортів суниці, різних за строками цвітіння і дозрівання, а щоб отримувати максимальний результат від використання високотехнологічних добрив та стимуляторів, обов’язково слід ознайомитися з інструкцією щодо їх використання.