Названо найбільш сприятливі регіони для вирощування лохини

17 квітня 2023, 11:15 7221

Лохину можна виростити будь-де, питання лише в кількості вкладених ресурсів. Найбільш сприятливі умови для вирощування ягоди мають Житомирська, Рівненська, частини Волинської та Вінницької областей. Це так званий лохиновий пояс.

Про це під час прямого ефіру в Instagram розповіли AgroPortal.ua представники ФГ «Арсад» зі Львівщини.


Львівська область за 100-бальною шкалою посідає золоту середину. Та це не зупинило в 2019 році засновницю ФГ «Арсад» Анну Мацюк закласти плантацію лохини на 14 га, або 43 тис. кущів. До цього господарство 10 років вирощувало яблука.


«У 2017 році ми прийняли рішення закладати лохину. Перший контраргумент мого батька, який з 1998 року фермерує, був: «Ти бачила в супермаркеті цю ягоду? Хто її буде купувати?». Ягода тоді була здебільшого імпортна, а наші фермери тільки-но закладали перші плантації. Я також бачила, що вона більш успішна серед ягід з економічного погляду. Тому обрала її, а не горіх, який ми теж розглядали», — каже підприємиця.

Три роки Анна разом із командою вивчала цю культуру та нюанси її вирощування. Попри всі застереження, «Арсад» засадив свою плантацію за один раз, всі ж рекомендували робити це етапами, щоб мінімізувати ризики.


Іванна Панасюк, AgroPortal.ua