На Житомирщині збільшать площі під жимолостю

09 грудня 2022, 19:00 4311

Незважаючи на складну ситуацію в країні, а також на те, що жимолость — поки що не дуже популярна ягода, наступної весни на Житомирщині розширять насадження цієї культури.

Про це розповів ягідівник із Житомирської області Андрій Ковальчук.

«Жимолость, на мою думку, — дуже перспективна ягідна культура. На всесвітній конференції з вирощування жимолості, яка відбулася в Нідерландах 2 роки тому, нідерландські ягідівники визнали, що в найближчі 5-6 років вона стане ягодою №1, оскільки взагалі не потребує хімічних втручань. На жаль, в Україні промислових насаджень цієї культури поки що дуже мало. Натомість у сусідній Польщі площа насаджень жимолості становить понад 3,5 тис. га», — розповідає Андрій Ковальчук.

Наразі цю культуру фермер вирощує на ділянці площею 2,6 га, але весною 2023 року планує її розширити.

«Навесні наступного року планую посадити сорт Аврора, вже замовив саджанці в розсаднику in-vitro Kusibab. Попередньо висаджуватиму їх на площі 5 га, але загалом площа ділянки залежатиме від ситуації в Україні», — зазначає Андрій Ковальчук.

Ягоди жимолості він реалізує методом прямих продажів у роздріб, натомість із ринками та магазинами не працює: «Продаю через групи в соцмережах, а надсилаю з допомогою служб доставки. Якщо замовник знаходиться далеко, наприклад, у південних регіонах, передаю маршрутками чи попутним транспортом. Загалом проблем з реалізацією немає, і цього року було набагато більше запитів на купівлю ягоди».