Колишній військовий налагодив крафтове виробництво з власного саду

29 січня 2023, 07:00 3762

На території, де майже 30 років тому знаходилася військова частина, сьогодні росте сад яблунь, груш, жимолості та лісового горіху. З урожаю виробляють корисні, а головне — без жодних барвників, консервантів та з мінімальним додаванням цукру варення та соки під маркою «Крамаренків сад».

Засновник і керівник крафтового виробництва Михайло Крамаренко розповів AgroPortal.ua, що у 1999 році вони з сином викупили територію, де раніше була військова частина, та почали на ній закладати сад. Тяга до садівництва в чоловіка була ще з дитинства, адже його батько мав невеликий шматок землі, де вирощував дерева, зокрема і фруктові. Будучи військовим, Михайло не знаходив часу зайнятись улюбленою справою, а от пішовши на заслужений відпочинок, втілив давню мрію у життя.

propData.content.image
Михайло Крамаренко, власник саду та засновник крафтового виробництва «Крамаренків сад»

В одному місці висадили 1,6 тисяч яблунь, 30 груш. На іншій галявині висадили 11 тисяч кущів жимолості. У нас є і пів тисячі горіхів — фундук польський, саджанці привезли з-за кордону. А ось саджанці яблуньок та груш брали в розпліднику села Шевченкове на Черкащині у відомого садівника Миколи Олійника

На цей рік у саду кардинально збільшувати площу не планують, продовжують вивчати нові сорти та випробовують їх на перспективу.

Власник говорить, що кожного року підсаджують молоді дерева на місця тих, що пропали. Тож вони щороку підростають і за сприятливих погодних умов збільшують кількість урожаю та укріплюють обсяг саду. 

Роботи у фруктовому саду вистачає протягом року. Взимку підрізають верхівки та гілки, обприскують від шкідників кілька разів — до появи листя та після того, як дерева вже відцвітуть. За це відповідає агроном, який чітко прописує, що за чим слід робити. Та не лише від догляду залежить майбутній врожай, а й від погоди. 

Михайло Крамаренко пригадує 2021 рік. Тоді було холодно під час цвітіння дерев, от і врожай яблук отримали менший.

Першими у саду достигають ягоди жимолості. Їх починають збирати у червні та відправляють на завод у Дніпро, де і виготовляють варення. До речі, на 1 кг такого варення витрачають всього лише 300 г цукру. 

Яблучний сік роблять за допомогою спеціальної установки — сепаратора. Спочатку вичавлюють сік у діжку, остуджують. Потім переливають в іншу діжку із нержавійки і переганяють через сепаратор. Сік виробляється без додавання цукру та води. За вечір таким методом закривають до 300 пляшок.

Сьогодні варення та соки під маркою «Крамаренків сад» можна скуштувати у будь-якій точці країни, замовивши через сайт та на сторінках у соціальних мережах Instagram і Facebook.

Щороку 300-400 кг яблук закладають у погріб для власних потреб. Залежно від сорту вони можуть зберігатись до березня, а то й довше.



Тетяна Ярмоленко, AgroPortal.ua