Показники витрат на продукти харчування в Україні останніми роками помітно збільшились.
Про це повідомив старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції ННЦ «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький.
За його словами, якщо 2019 року кожен українець витрачав на харчі та безалкогольні напої в середньому $874, то у 2020 році цей показник зріс до $964, а в 2021 році сягнув $1242 на одну особу. Крім того, частка витрат на продовольство в загальних витратах для жителів України також збільшувалась. У 2019 році вона складала 39,7%, у 2020 році — 41,2%, а у 2021 році — 41,6%.
Дана тенденція в цілому підтверджується для 104 країн, охоплених статистичним масивом USDA, зазначив експерт.
Середня частка витрат на харчування на одну людину по світу склала 24,6% у 2019 році, 25,8% — у 2020 році та 25,5 — у 2021 році, уточнив Богдан Духницький.
Більш помітним, зауважив він, виявилось зростання в абсолютних цифрах. Один мешканець планети 2019 року купував у середньому продуктів харчування на суму $1387, 2020 року — на $1428, а 2021 року — на $1686.
«Зростання витрат фіксується як для економічно розвинутих держав, так і для тих, що характеризуються низькими доходами населення», — наголосив Богдан Духницький.
Для США, які посіли перше місце в рейтингу 2021 року, частка витрат на харчування зросла з 6,2% у 2019 році до 6,7% у 2021 році, а їх фактичне значення — з $2357 до $3070 на 1 особу відповідно.
Німеччина, яка посідає дев’яте місце у рейтингу, у 2019 році мала частку витрат на харчування 10,8% та їх абсолютну величину у $2268 на особу. У 2021 році ці показники зросли до 12,0% та $2897.
Також збільшення витрат на продовольство притаманне:
В актуальному рейтингу USDA, за підсумками 2021 року, Україна посіла 92 місце, розташувавшись між Ефіопією (41,3% витрат на харчування, $245 на особу) та Камбоджею (42,7%, $546), перебуваючи серед країн, де відсоток витрат на продовольство є одним із найвищих, зазначив науковець.
«Хоча інформації по витратах на продовольство за 2022 рік поки немає, відповідно до наведених тенденцій варто очікувати подальшого зростання цін за обмеженої купівельної спроможності населення, тому частка витрат на продукти харчування в нашій країні залишатиметься такою ж високою», — прогнозує Богдан Духницький.