В Україні цьогоріч побудували овочесховища на 10 тис. тонн

10 жовтня 2023, 08:00 2108

Україна 2023 року відновила будівництво овочесховищ, яких було побудовано 15 одиниць загальною потужністю близько 10 тис. тонн.

Про це повідомив комерційний директор ТОВ «Ван Дайк Технікс» Андрій Марущак у коментарі «Інтерфакс-Україна».

«У першому воєнному році в Україні було побудовано лише одне сховище потужністю 1 тис. т для зберігання картоплі в Київській області на базі ТОВ «Бровари Картопля». У 2023 році можна говорити про пожвавлення ринку, оскільки було побудовано 15 сховищ потужністю 10 тис. т. До довоєнного рівня інвестування фермерам далеко — 2021 року вони побудували картоплесховищ на 51 тис. т, і це були переважно великі проєкти від 10 тис. т потужності. Тільки два учасники ринку інвестували в проєкти по 2 тис. т», — зазначив він.

За даними Марущака, будували невеликі за ємністю овочесховища фермери Чернігівської, Вінницької, Тернопільської, Львівської, Черкаської областей. Призначені вони переважно для зберігання цибулі (85% побудованих потужностей), а також картоплі (15% потужностей).

Фахівець зауважив, що для будівництва аграрії використовували власні кошти, зароблені від реалізації овочів за рекордними цінами, що встановилися восени-навесні 2022-2023 МР.

Марущак нагадав, що будівництво камери зберігання картоплі потужністю 1 тис. т обходиться фермеру в 10 млн грн. Оптимальним для зберігання овочів є овочесховище на 4-5 тис. т, картоплесховище на 2-3 тис. т. Вони укомплектовуються лінією сортування та фасування, яка залежно від типу та продуктивності коштує від 4 до 20 млн грн.