Українські молочники підписали меморандум з Європейською молочною асоціацією

09 травня 2024, 15:05 790

Спілка молочних підприємств України (СМПУ) підписала Меморандум порозуміння з Європейською молочною асоціацією (EDA). Це важливий крок до співпраці України з Європою.

«Меморандум — це перший крок, головне — напрацювання дорожньої мапи, якою рухатиметься молочний сектор України до інтеграції в європейську лактосферу. Цей шлях досить не простий, але український бізнес до цього готовий і готовий відповідати тим вимогам і стандартам, які є в ЄС, щоб ми разом були сильнішими та успішнішими», — прокоментував подію виконавчий директор Спілки молочних підприємств України Арсен Дідур. 

Президент Європейської молочної асоціації (EDA) Джузеппе Амброзі відзначив, що спільна співпраця з СМПУ почалася ще до російських атак на Україну  та висловив підтримку щодо підписання Україною спільної угоди про вільну торгівлю з ЄС. 

«Лібералізація молочної галузі в Європі допоможе українським молочникам залишатися на плаву і молочної продукції буде експортуватися ще більше. Ви дотримуєтеся стандартів і можете залишатися на високому рівні у виробництві молочної продукції», — наголосив Джузеппе Амброзі.

За словами генерального секретаря Європейської молочної асоціації (EDA) Александра Антона, 50% молочних компаній України експортують молочну продукцію до Європи, 58 підприємств експортують до Швейцарії та мають підписані угоди з Китаєм. 

«Підписаний меморандум звільнить Україну від перешкод і дасть можливість експортувати ще більше продукції до ЄС. Ми зі свого боку, на основі вільної угоди, підтримаємо інтеграцію України на ринок Європи без квот, без меж та без митних зборів, що є дуже важливо», — зазначив Александр Антон.

Не простий і не короткий шлях пройшла молочна галузь України до відповідного документу, додав Арсен Дідур. Для українського молочного бізнесу важливо мати перспективи, а для європейських партнерів важливо розуміти чи відповідаємо ми європейським цінностям та принципам. І є надія, що Україна вибудувала той рівень довіри до ЄС, який дозволив підписати меморандум.


Вікторія Полевик, AgroPortal.ua