Україна скорочує виробництво макаронних виробів, але збільшує експорт

17 листопада 2021, 14:35 2625

На ринку України частка вітчизняного виробництва макаронних виробів у поточному році займе 66%, а імпортованої продукції — 34%.

Таку оцінку озвучила асоціація «Український клуб аграрного бізнесу» на своїй сторінці у Facebook.

Як зазначається, протягом останніх 5 років в Україні спостерігається скорочення обсягів виробництва макаронних виробів. Так, згідно прогнозів, в 2021 році в Україні буде вироблено близько 67,7 тис. т даного продукту, що на 7% нижче аналогічного показника минулого року та на 23% нижче показника 5-ти річної давнини

«Водночас спостерігається тенденція до зростання імпортних поставок макаронних виробів. За попередніми оцінками, в 2021 р. в Україну буде імпортовано близько 49,1 тис. т даного продукту, що на 7% менше аналогічного показника минулого року, але при цьому на 82% перевищує показник 2017 року. Радує той факт, що за результатами 50% імпортних поставок припадає на Італію, яка славиться своєю продукцією і є «законотворцем» в даній галузі. Далі слідують поставки з Туреччини (21% імпортованого обсягу), Польщі (20%), Латвії (2%) та Китаю (2%)», — коментує  аналітик УКАБ Світлана Литвин.

Україна також здійснює експортні поставки макаронних виробів, однак вони значно поступаються імпортним. За попередніми оцінками, в 2021 році буде експортовано 5,4 тис. т даного продукту, що на 48% перевищує аналогічний показник минулого року. За 10 місяців 2021 року основними покупцями українських макаронних виробів були: Венесуела (37% українського експорту), Молдова (21%), Литва (7%), Того (7%) та Латвія (4%).