Світовий банк: на відновлення агросектору України необхідно $56 млрд

15 лютого 2024, 13:48 1020

Збитки та втрати, яких зазнало сільське господарство України в результаті повномасштабного вторгнення, складають близько $80,1 млрд.

Таку оцінку дав Світовий банк у своєму звіті про збитки від війни на потреби на відновлення України станом на грудень 2023 року. 

Зокрема, сума збитків АПК від руйнування Каховської греблі, часткове або повне знищення сховищ, рибного господарства та аквакультури, багаторічних посівів, вимушений забій худоби, а також знищення та крадіжка виробничих ресурсів та продукції оцінюється у $10,3 млрд. 

«Пошкодження машин та обладнання становлять найбільшу частку від загального обсягу збитків (57%), за ними йдуть крадіжки виробничих ресурсів (18%) та пошкодження складських приміщень (18%)», — уточнюється у документі. 

За підрахунками Світового банку, станом на грудень 2023 року ця шкода зросла лише на 18% порівняно з лютим 2023 року, оскільки більшість активів, розташованих у зонах активних бойових дій, уже були пошкоджені протягом першого року війни. 

Крім того, ще $69,8 млрд агросектор України втратив від зниження урожаю (49% від загальних втрат), зниження закупівельних цін на експортно орієнтовані товари (35% втрат), зниження виробництва тваринницької продукції (8%), зростання витрат на виробничі ресурси (6%), зниження виробництва багаторічних культур (1%), втрати від рибальства та аквакультури (1%).

«Порівняно з лютневими оцінками 2023 року ці збитки зросли більш ніж удвічі», — підрахували у Світовому банку. 

Водночас потреби у відновленні та реконструкції агросектору України оцінюються в $56,1 млрд протягом 10 років. 

На відновлення водних ресурсів та зрошувальних систем, за підрахунками Світового банку, необхідно $10,7 млрд. Гуманітарне розмінування в Україні обійдеться у $34,6 млрд.