Обсяг виробництва чорної смородини у 2021 р. склав 118 тис. т, що на 22% менше, ніж роком раніше.
Про це йдеться у звіті Міжнародної асоціації виробників чорної смородини (IBA).
При чому урожай органічної смородини скоротився на 46% — до 3,66 тис. т.
Як зазначається, площі вирощування смородини минулого року скоротилися на 12% — до 41,9 тис. га.
Експерти IBA очікували, що погодні умови 2021 р. для учасників галузі будуть кращими і варто очікувати зростання урожаю, однак плани не підтвердились.
Аналітики зазначають, що ціни на чорну смородину стабілізуються, а причиною високих цін у 2021 році є інерція від минулорічного дефіциту.
Також уточнюється, що значна частина світового врожаю чорної смородини – близько 90 тис. т на рік – переробляється у концентрати, в основному призначені для виробництва соків. В останні 20 років спостерігається невелике зниження споживання соків у зв'язку із змінами переваг споживачів, які відмовляються від доданого цукру та концентратів на користь натуральних продуктів. Очікується, що подібні тенденції здорового харчування розвиватимуться й надалі.
Крім того, значно зросли витрати на виробництво ягоди — подорожчали добрива і зросла зарплата.
У той же час експерти відзначають, що після дефіциту смородини у Європі майже не залишилось перехідних запасів.