Рентабельність зберігання зерна в рукавах — мінімум 10%

13 лютого 2022, 11:15 367

Джерело фото: ag-bag.ua

Рентабельність зберігання зерна в рукавах протягом перших трьох місяців становить 10%. Якщо ж зберігати зерно в такий спосіб довше, то з кожним наступним місяцем рентабельність зростає на 20-25%.

Про це розповів директор Ямпільського елеватору МХП Віталій Губарєв, пише AgroTimes.

За його словами, вартість будівництва елеваторного комплексу з силосами обходиться в 150-180 $/м3, тоді як будівництво такого ж комплексу без силосів (з рукавним зберіганням) — 70-80 $/м3.

«Ми відходимо від силосного зберігання і робимо акцент на рукавне, адже це дає колосальну економію капітальних інвестицій, необхідних для запуску тих чи інших проєктів. Відповідно, ми маємо фінансову вигоду: ті капіталовкладення, які ми могли б вкласти одномоментно, розтягуємо на роки», — зазначив Віталій Губарєв.

Він також додав, що за технології рукавного зберігання потрібно враховувати певні чинники. По-перше, потрібно підготувати майданчик для їх розміщення — очистити, вирівняти, утрамбувати. Так, на площі 1 га можна зберігати 4,5 тис. т зерна з натурою 0,72. По-друге, потрібна техніка для закладання збіжжя в рукава — трактори, навантажувачі тощо. Крім того, необхідний додатковий персонал.