Потенціал агроекспорту автотранспортом зріс до 1 млн т на місяць

01 березня 2023, 09:23 1268

Виробники агропродукції через постійні проблеми з логістикою від початку війни були змушені закупити та збільшити власний автомобільний парк як елемент стійкості бізнесу.

Про це повідомляють аналітики Spike Brokers у Telegram.

Зазначається, що відкриття нових ланцюжків збуту агропродукції на європейських ринках з постачанням автомобільним транспортом створило стабільний попит на автомобільні перевезення у напрямку Європи. 

«В Україну вже заїжджають іноземні перевізники, які бажають надавати послуги українському виробникові. Поступове збільшення пропускної здатності кордонів і адаптація комерції до черг на кордоні створили передумови постійного товаропотоку і збільшення потенціалу експорту агропродукції автомобільним транспортом до 1 млн т на місяць», — вважають експерти. 

Зупинка портів, на їхню думку, суттєво скоротила використання залізничного транспорту, що вплинуло на зменшення фрахту. Останнє перевезення з Корсуня на Південний котирувалося на рівні 1600 грн за тонну, перевезену залізничними вагонами на березень.

В очікуванні закінчення дії зернового коридору зменшилася активність відвантажень через основні морські порти. Вартість морського фрахту на судна класу handy (25 тис. т+) та panamax (50 тис. т+) знижується. Збільшення попиту на перевезення річкою спричинило зростання річкового фрахту на баржі», — додають спеціалісти.