Вартість новорічного столу 2023 року за середніми цінами супермаркетів України обійдеться родині з чотирьох осіб близько 2655,17 грн, тобто на 43,9% дорожче, ніж торік.
Про це говориться у повідомленні ННЦ «Інститут аграрної економіки».
За розрахунками науковців, салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 281,71 грн. Це на 41,9% більше, ніж за святкування Нового 2022 року. Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса — 115,45 грн за 0,5 кг (зростання цін на 15,5% залежно від виробника), 0,5 кг зеленого горошку — 44,99 грн (на 28,5%), 6 яєць — 44,40 грн (у 2,2 раза), 200 г солоних огірків — 34,80 грн (у 2 рази) та 180 г майонезу — 21,41 грн (на 58,6% залежно від марки). Ще у 20,66 грн обійдуться 2 моркви (380 г, 7,45 грн), 5 картоплин (840 г, 6,64 грн) та 2 цибулини (230 г, 6,57 грн). Якщо станом на кінець 2022 р. порівняно з 2021 р. ціна на картоплю зменшилася на 9,1%, то на моркву і цибулю зросла у 2,2 та 2,8 раза відповідно.
На 2,5% дорожче рівня минулого року коштуватиме салат «Оселедець під шубою» (1,5 кг продуктів) — 134,66 грн. Левову частку його вартості складе філе оселедця — 100 грн за 0,5 кг. Майонез (180 г) обійдеться у 21,41 грн, 1 морквина (190 г) — 3,74 грн, 1 буряк (250 г) — 2,60 грн, 1 цибулина (170 г) — 4,70 грн, 2 картоплини (280 г) — 2,21 грн.
Витрати на м’ясні продукти зросли удвічі. Півкіло нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» коштуватиме 250 грн (у 2,5 раза більше проти цін 2021 р.), підчеревини копченої — 237 грн (у 2,1 раза), биток зі свинини свіжий — 250 грн (у 2,2 раза). М’ясо птиці станом на кінець 2022 р. залишається найдешевшим з-поміж видів м’яса. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити в середньому 134,45 грн (зростання ціни на 12%). Загалом вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 871,45 грн.
Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг філе) обійдеться у 100 грн, твердий сир (300 г) — 114,17 грн і пачка масла вершкового (200 г) — 65,40 грн. Молочні продукти цього року подорожчали на 30,8-52,2%.
Вартість овочів на новорічному столі складе в середньому 254,95 грн (на 37,5% дорожче вартості минулого року). Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 15,80 грн, гриби (1 кг) — 77,90 грн, перець солодкий (0,5 кг) — 59,50 грн, огірки свіжі (0,5 кг) — 34,75 грн, помідори свіжі (1 кг) — 67 грн.
Фрукти на святковому столі обійдуться у 168,92 грн (зростання вартості на 59,7%). За 2 кг мандаринів заплатимо 99,80 грн, 1 кг бананів обійдеться в середньому у 58 грн, 1 лимон (200 г) — 11,12 грн.
Батон білого хліба коштуватиме 25,80 грн (на 3,4% більше). Шоколадні цукерки — в середньому 185 грн за 1 кг (на 8,8% більше).
Пляшка вина ігристого «Артемівське» (0,75 л) обійдеться у 140 грн. У півтора раза більше, 209 грн, доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) бренді «Шабо» 5-річної витримки. Зростання цін відповідно на 28,4 і 16,1%.
Безалкогольні напої обійдуться у 104,11 грн. За 2 л соку «Садочок» доведеться заплатити 50 грн, за воду «Моршинська» (1,5 л) — 20,32 грн, за солодку воду «Живчик» (2 л) — 33,79 грн.
«Вартість бюджетного варіанту новорічного столу для середнього українця становитиме 2655,17 грн. Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 525 грн. Баночка червоної ікри (120 г) обійдеться у 280 грн, а 200 г червоної риби — у 245 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 3180,17 грн», — зауважив директор ННЦ ІАЕ, академік Юрій Лупенко.
Вартість бюджетного варіанту новорічного столу у Києві складе 2933,77 грн, що на 38,2% більше вартості новорічного столу 2022 року. Стіл із делікатесами обійдеться мешканцям столиці у 3523,77 грн, підсумував експерт.