На Сумщині запустили першу в області комунальну сироварню

07 вересня 2024, 10:28 5239

Проєкт із будівництва цеху з переробки молока реалізовано у Миколаївській селищній громаді Сумського району.

Як говориться у повідомленні Сумської ОВА у Facebook, створення КП «Миколаївська сироварня» відбулось у межах Програми розвитку агропромислового комплексу Сумської області на період до 2027 року. Торік отримано часткове відшкодування з обласного бюджету коштів у сумі 2,7 млн грн, або 80% вартості об’єкта.

«Наразі на «Миколаївській сироварні» завершено монтаж цеху та обладнання для виробництва продукції, підведено комунікації, налагоджено технологічний процес переробки молока і навіть уже отримано першу продукцію», — повідомили в ОВА.

Як зазначив Миколаївський селищний голова Сергій Пасько, це невеликий проєкт у межах громади, але є 5 робочих місць, є переробка, є підтримка місцевого населення, яке живе зі своєї землі, утримує свої сім’ї завдяки домашньому господарству, зокрема поголів’ю ВРХ. Крім того, це підприємство уже на першому році дасть 250 тис. грн надходжень до різних бюджетів

«Під час війни в селищі відбувалося скорочення великої рогатої худоби. Тому ми вирішили допомогти жителям. Ми маємо можливість скуповувати молоко за високою ціною, але просили людей, щоб вони надавали якісну сировину, а ми, відповідно, будемо виробляти з неї якісну продукцію», — розповів він.

На початку діяльності сироварні громада планує переробляти 500 л молока за зміну, виробляти м’які сири в асортименті для населення та закритих закладів Миколаївської громади. Постачальники молочної сировини ‒ населення сільських територій Миколаївської селищної ради. Проєктна потужність сироварні 1000 л молока за зміну. Також сироварня має свій автомобіль для перевезення сирого молока в обсязі до 4 тис. л, який було отримано від представників бізнесу та іноземних партнерів.