Капуста — лідер подорожчання: названо причини

06 лютого 2022, 09:00 882

Рекордсменом по темпам зростання ціни, як і два тижні тому, стала білокачанна капуста, яка подорожчала за даний період на 11% і в середньому зараз коштує близько 21,59 грн/кг.

Про це свідчать результати моніторингу «Українського клубу аграрного бізнесу», опубліковані на сторінці асоціації у Facebook.

Як зазначається, в 2021 році українські аграрії зменшили посівні площі під капустою через низькі ціна на неї в 2020 році, коли вони були змушені реалізувати цей овоч або за низькою рентабельністю, або ж взагалі нижче собівартості, що і змусило переглянути структуру посівів. 

«Фактор зменшення власного виробництва в комбінації зі зростанням цін на капусту в сусідніх країнах (коли є можливість експортувати її туди) призвів до такого стрімкого зростання ціни цьогоріч. Крім того, збільшення вартості енергоресурсів для її зберігання та сезонний фактор додатково сприяли її подальшому зростанню», — пояснюють аналітики. 

Через фактор сезонності та збільшення затрат по зберіганню продукції за 2 останні тижні зростали середні ціни на полицях супермаркетів на: моркву (+10% до 14,70 грн/кг), цибулю (+7% до 15,40 грн/кг), буряк (+7% до 16,40 грн/кг) та картоплю (+5% до 9,14 грн/кг). 

Також зазначається, що продовжує зростати в ціні вершкове масло. Станом на 3 лютого 2022 року упаковку вершкового масла вагою 200 г можна придбати за 54,46 грн/кг, що на 7% перевищує ціну 2 тижні тому. Така тенденція зумовлена цілою низкою факторів: зменшення виробництва вершкового масла в Україні, зростання ціни на масло в Європейському Союзі (основний імпортер даного продукту в Україну), зростання в ціні сировини для вироблення масла (молока) та інших складових собівартості. 

«З початком нового року почала зростати в ціні і яловичина. Якщо ціни на свинину та м’ясо птиці зростали поступово, то зараз і ціни на яловичину пішли вгору. За останні 2 тижні середня ціна на яловичину виросла на 6% і станом на 3 лютого 2022 року коштує 205,38 грн/кг. В Україні продовжують зменшуватися обсяги виробництва яловичини, і за результатами 2021 року таке скорочення склало 10%. Зменшення пропозиції на ринку та зростання складових собівартості, що зараз спостерігається практично по всіх статтях, неминуче призводить до зростання ціни», — підсумували в УКАБ.